Misvak kullanmak orucu bozar mı?

Alimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu “Misvak kullanmak orucu bozar mı?” sorusunu cevapladı. Peki, “Misvak kullanmak orucu bozar mı?” sorusunun cevabı haberimizde…

Ekleme: 06.04.2021 13:34:47 / Güncelleme: 06.04.2021 13:35:46 / Ramazan
Destek için 

DOĞRUHABER

Ramazan ayıyla birlikte oruç ile ilgili sorular da artıyor. Alimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu “Misvak kullanmak orucu bozar mı?” sorusuna cevap verdi. Misvak kullanmanın sünnet olduğu belirtilirken “Misvak kullanmak orucu bozar mı?” sorusuna yanıt verildi.

MİSVAK KULLANMAK SÜNNETTİR

Fetva Kurulu’nun “Misvak kullanmak orucu bozar mı?”  sorusuna cevabı:  “Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurmuştur: Oruçlunun (açlıktan dolayı değişen) ağız kokusu Allah nezdinde, misk kokusundan daha hoştur (Buhârî, Savm 9, No: 1904). Hadiste oruçlunun ağız kokusu zikredilerek kulun oruçluyken Allah’a yakınlığı ve bu ibadeti yapan kişide oluşacak ağız kokusunun Allah (cc) nezdinde misk kokusundan daha güzel olduğu ifade edilmiştir.

 “KOKUYU GİDERMEK AMACIYLA MİSVAK KULLANMAK MEKRUH DEĞİLDİR”

Şafiî mezhebine göre oruçlu kimsenin öğleden sonra misvak kullanması mekruh, öğleden önce kullanması ise sünnettir. Zira öğleden sonraki ağız kokusu, uzun süre ağza bir şey girmediğinden dolayıdır. Dolayısıyla açlıktan kaynaklanan bu kokuyu misvakla gidermek mekruhtur. Öğleden önceki ağız kokusu ise çoğunlukla uykudan veya sahurda yenilen yiyeceklerin kalıntısından kaynaklanan kokudur. Dolayısıyla bu kokuyu gidermek amacıyla misvak kullanmak mekruh değildir. Aynı durum gün içerisindeki uyku nedeniyle ağzı kokan kişi için de geçerlidir. Yani öğleden sonra dahi olsa uyku nedeniyle kişinin ağzı kokarsa misvak kullanmak mekruh olmaz. Yukarıda zikredilen hükümler farz başta olmak üzere bütün oruç çeşitleri için geçerlidir (Kifâyetu'l-Ehyâr s.40). Diğer mezheplere göre kişi oruçlu da olsa oruçsuz da olsa her vakitte misvak kullanması sünnettir.

 Oruçlu kimse misvak kullanırken parçacıkları ve tadı değişmiş olan tükürüğü yutmamaya dikkat etmelidir.”

Misvak Kullanmak Orucu Bozar mı?

İlgili Haberler