Hindistan'daki Müslümanlara ''çeyizlere ve lüks düğünlere son verin'' çağrısı

Hindistan Müslümanları Kişisel Hukuk Kurulu, 11 maddelik bir kılavuz yayınlayarak, çeyiz yüzünden intihar eden kadınlar nedeniyle basit düğünler düzenlenmesini istedi.

Ekleme: 02.04.2021 15:42:12 / Güncelleme: 02.04.2021 15:42:12 / Dünya
Destek için 

Hindistan'ın önde gelen Müslüman örgütü, bir kadının “çeyiz tacizi” nedeniyle intihar etmesinin ardından, örgüt üyelerinden çeyiz ve abartılı evliliklerden kaçınmasını isteyen yeni yönergeler yayınladı.

Geçen hafta yayınlanan 11 maddelik bir kılavuzda, Hindistan Müslümanları Kişisel Hukuk Kurulu (AIMPLB) Müslümanlardan çeyiz talep etmekten kaçınmalarını ve evlilik törenini "gereksiz ritüeller, adetler ve abartılı faaliyetler" olmaksızın basit tutmaları için "yemin etmelerini" istedi.

AIMPLB, Hindistan'ın 1,3 milyar nüfusunun yüzde 14'ünden fazlasını oluşturan Hintli Müslümanların temsilcisi olarak kabul edilmekte. 
Müslümanların uygulaması için yayınlanan belgedeki maddeler, AIMPLB başkanı Mevlana Rabe Hasan Nadvi tarafından yayınlandı.

Yayınlanan kılavuz, Hindistan'ın batısındaki Gujarat eyaletinde geçen ay, kocası ve kayınpederinin çeyizine fiziksel tacizde bulunduğu iddiasıyla bir kadının nehre atlayarak intihar etmesinin ardından geldi.

AIMPLB, ülke genelindeki topluluk üyelerini eğitmek ve bu tür kötülüklere karşı farkındalık yaratmak için 10 günlük bir çalışma başlattığını söyledi.

Kampanya sırasında Müslüman alimler ve liderler, evlilikleri İslami geleneklere göre yapacak ve düğünlerde harcamaları en aza indirecek. 
Yeni kurallar, düğün alaylarını, havai fişekleri, dansları ve cömert ziyafetleri yasaklıyor. Sadece düğün ritüelleri tamamlandıktan sonra damat ailesinin ikram ettiği “Dawat-e-Walima” ya izin veriyor.

Kaynak: AlJazeera