HÜDA PAR: Bir Türk hangi haklara sahipse bir Kürt de aynı haklara sahip olmalı

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Hüseyin Yılmaz, partisinin Yeni Anayasayla ilgili önerileri kapsamında Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel’i ziyaret etti.

Ekleme: 01.04.2021 20:20:23 / Güncelleme: 01.04.2021 20:20:41 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Partisinin yeni Anayasayla ilgili önerileri kapsamında Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK)’yı ziyaret eden HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı M. Hüseyin Yılmaz, yapılacak anayasada bir Türk’ün hangi hakları varsa bir Kürt’ün de aynı haklara sahip olması gerektiğini söyledi.

​​Siyasi partileri ziyaret ederek yeni anayasa ile ilgili çalışmalarını ilettiklerini söyleyen Yılmaz, Cumhuriyet kurulduğunda Kürtler ve Türklerin birlikte mücadele ettiğini, dolayısıyla aynı haklara sahip olmaları gerektiğini kaydetti.

 

“Yeni anayasada insan haklarıyla beraber Kürtlerin hakları yok sayılmasın”

Yılmaz, “Biz diyoruzki yapılacak yeni anayasada insan haklarıyla beraber Kürtlerin hakları yok sayılmasın. Yani yeni anayasa adalet üzerine inşa edilsin. İçerisinde Kürtler ve Kürt hakları inkâr edilmesin, bugün olduğu gibi içinde ideoloji barındırmasın ve tek bir kavim üzerine oluşturulmasın. Devlet hem Türklerin hem de Kürtlerindir. Çünkü Cumhuriyet kurulduğunda Kürtler ve Türkler beraber mücadele ettiler. Ama daha sonra Kürtleri inkâr ve asimilasyon politikaları başladı. Onlar, Kürtleri yok etmek; Kürtlerin kendi varlığını, dilini ve geçmişini unutmasını hedeflediler. Fakat Kürtler varlığını kaybetmedi ve dilini unutmadı.” dedi.

“25 milyon Kürt kendini bu anayasada bulmalı ve isimleri geçmeli”

Yeni Anayasanın bir fırsat olduğunu sözlerine ekleyen Yılmaz, “Ama endişemiz anayasa değişikliğinde bazı maddelerin kalmasıdır. Hâlbuki bizler, yeni kurulmuş bir devletin anayasası gibi bir anayasa istiyoruz. Bu topraklarda yaşayan 25 milyon Kürt kendini bu anayasada bulmalı ve isimleri geçmeli. Şu ana kadar yapılan haksızlıklara karşı özür mahiyetinde olmalıdır. Bugün bir Türk hangi haklara sahipse bir Kürt de aynı haklara sahip olsun. Yani anayasada toplumun faydasına olmayan şeyler olmasın. İçerisinde inkârcılık ve ayrımcılık olmayacağı gibi Kürtçe’ye de yer verilsin. Kürtçe resmi dil olarak kabul edilsin. Ancak bu şekilde adalet tesis edilebilir.” ifadelerini kullandı.

“Yaklaşık 100 yıldır Kürtlerin hakları inkâr edilmiş, yok sayılmış”

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel de, “HÜDA PAR’ın yaptığı bu ziyaretlerinden memnun olduk. Yeni anayasa ile ilgili düşüncelerimizi HÜDA PAR’la karşılıklı olarak paylaştık. Bugün Türkiye’de önemli meseleler konuşuluyor. Bu önemli meselelerden biri de Kürt meselesidir. Yaklaşık 100 yıldır Kürtlerin hakları inkâr edilmiş, yok sayılmış. Bu da büyük sorun ve sıkıntıların yaşanmasına neden olmuştur. Bu sorunlara neden olan yasalar 12 Eylül askeri darbeyle hazırlanmış. Ondan öncede 1924 yılında Cumhuriyetin ilanıyla hazırlanan anayasadır. Bu anayasada Kürtler yok sayılmış, dilleri inkâr edilmiş ve günümüze kadar Türkleştirme sistemi ile devam etmiştir.

Bizler yeni bir anayasanın yapılmasını istiyoruz. Nitekim yeni bir anayasa olmadığı sürece sorunlar çözüme ulaşamayacaktır. Her şeyden önce herkesin görüş ve düşüncelerini rahatlıkla paylaşabileceği, diyalog ve mutabakatların oluşabileceği yeni bir zeminin hazırlanmasını istiyoruz. Böyle bir zeminin oluşması halinde biz Kürtlerde görüş ve düşüncelerimizi dile getirir, bu çalışmalara katkı sunarız. Bu çerçevede HÜDA PAR’ın görüşlerini önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hatırlanacağı üzere “Yeni Anayasa” ziyaretleri kapsamında Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi, İYİ Parti, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (T-KDP) ziyaret edilmişti. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar