Irak Ordusu'nun PKK'ye Sincar'ı boşaltması konusunda verdiği süre doldu

Irak ordusu,PKK’ya Sincar şehrini terk etmeleri için 1 Nisan’a kadar süre vermişti. Ancak PKK henüz şehri terk etmedi.

Ekleme: 01.04.2021 16:49:35 / Güncelleme: 01.04.2021 16:49:35 / Dünya
Destek için 

IRAK
PKK tarafından oluşturulan Sincar Özerk Konseyi, 12 Mart'ta Iraklılarla yaptığı toplantıda silahlı gruplar meselesinin bir güvenlik değil yasal bir çerçeve gerektiren siyasi bir mesele olduğunu savundu. Konsey, Irak ordusuna 13 maddelik bir mektup ilettiler ve bunun üst düzey komutanlara iletilmesini istediler.

Sincar Özerk Konseyi Eşbaşkanı Kasım Halaf, "Üslerimizi terk etmeleri ve Irak ordusuna teslim etmeleri kırmızı çizgidir. Sincar Dağı'nda konuşlanmalarına izin verilmeyecektir" dedi.

Irak Hükümeti (Kazimi hükümeti) ile IKBY arasında 9 Ekim 2020'de Sincar bölgesi için ortak bir yönetim kurulmasını içeren anlaşma imzalanmıştı. Anlaşmanın PKK ve PKK ile bağlantılı tüm grupların yanı sıra Iraklı Haşdi Şabi güçlerinin de bölgenin 5 kilometre dışına geri çekilmesini içeriyor. ISWNews'e göre teröristlerin şehri terk etmeleri için verilen yasal süre doldu ancak PKK ve bağlı gruplar hala Sincar'ı terk etmedi. Anlaşmanın uygulanmasının önünde bir engel oluşturan bu durumla ilgili Irak hükümetinin nasıl bir tavır alacağı merak konusu oldu. 

Çeviri: Emirhan Kemendi