Dış Haberler Servisi
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi önceki gün yine timsah gözyaşlarına şahitlik etti. Suriye'deki insani durumun görüşüldüğü oturumda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, savaşı bitirmek için sorumluluk sahibi olduklarını savundu ve “bu bizim sorumluluğumuz ve yerine getirmezsek bize yazıklar olsun.” açıklamasında bulundu.
Suriye konulu oturumda konuşan ABD Dışişleri Bakanı, her 3 Suriyeliden 2'sinin insani yardıma muhtaç olduğuna dikkati çekti. Blinken, "Biz bu koltuklarda oturuyoruz, konuşuyoruz, ülkelerimizi temsil ediyoruz ama gerçekten anlamlı bir şey yapıp harekete geçecek ortak insanlığı kalbimizde bulamıyoruz. Farklılıklarımıza rağmen bu insanlara yardım etmek için bir yol bulmalıyız, bu bizim sorumluluğumuz ve yerine getirmezsek bize yazıklar olsun." ifadesini kullandı.
Suriyelilere bir an önce insani yardımların ulaşması gerektiğini söyleyen Blinken, geçen sene Rusya'nın itirazı üzerine kapanan sınır ötesi insani yardımların girdiği Öncüpınar (Bab al Salam) ve Al Yarubiyah sınır kapılarının tekrar açılması ve Suriye'ye yardımların Cilvegözü dahil 3 sınır kapısından girmesi çağrısında bulundu.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Suriye'de açlığın önlenmesi için daha fazla insani yardıma ve bu yardımların gönderileceği daha fazla sınır kapısına ihtiyaç olduğunu belirtti.
ABD HEP SAVAŞI BAŞLATAN TARAF OLDU
ABD Dışişleri Bakanı’nın BM Güvenlik Konseyi’ndeki açıklamaları gerçeklerden oldukça uzak. Çünkü ABD, hiçbir zaman savaş bitiren tarafta olmadı, aksine savaşları başlatan oldu. Ordusunu göndererek ülkeleri onlarca yıl işgal altında tutan ABD, son yıllarda işgallerini paravan örgütler yoluyla gerçekleştiriyor. ABD, sadece Suriye’deki iç savaşta bile kurduğu veya desteklediği örgütlerle, savaşın sona ermesine engel oldu.
ANLAŞMAYA RAĞMEN AFGANİSTAN İŞGALİNİ SONLANDIRMIYOR
ABD’nin hukuk tanımazlığı ve savaş sevdası sadece Suriye’de değil, işgal ettiği Afganistan ve Irak’ta da kendini gösteriyor.
Afganistan’da geçen yıl Taliban’la anlaşmaya varılmış ve işgalci ABD askerlerinin bu yılın Mayıs ayına kadar tamamen çekilmesi kararlaştırılmıştı. Ancak sivil kanı dökmeye alışkın olan ve 20 yıllık Afganistan işgalinde bunu defalarca gösteren ABD’de göreve gelen yeni yönetim, işgalin şimdilik sona ermeyeceğini açıkladı.
IRAK’TA DA İŞGALE DEVAM
ABD, 2003 yılında işgal ettiği Irak’ta da işgalini sürdürüyor. Kimyasal silah bahaneleriyle başlayan işgalin üzerinden 18 yıla yakın bir zaman geçti. Bu süre zarfında ülkede 1 milyondan fazla sivil öldürüldü. Milyonlarca Iraklı ülkeyi terk ederek mülteci durumuna düştü. Ancak Suriye için timsah gözyaşları döken ABD’nin, Irak işgalini sona erdirmesi yakın gelecekte pek mümkün gözükmüyor. Ayrıca ABD yönetiminden bugüne kadar Irak savaşıyla ilgili, “bize yazıklar olsun” açıklaması da gelmedi.
ABD’nin Irak’ta halen 5 aktif üssü bulunuyor. Bu ülkedeki asker sayısını azaltan ABD, geçen sene 4 üssünü kapatmıştı.