TESK: Yeni evlenecek çiftlere faizsiz evlilik kredisi verilsin

​Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, "Düğün sektörünün canlanması ve ekonominin hareketlenmesi için yeni evlenecek çiftlere sıfır faizli ve 6 ay geri ödemesiz evlilik kredisi verilmeli." çağrısında bulundu.

Ekleme: 28.03.2021 16:05:13 / Güncelleme: 28.03.2021 16:11:26 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için 

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, evlenmek niyetiyle sözlenen, nişanlanan genç çiftlerin, pandemi nedeniyle yaşanılan ekonomik kayıplar, işsizlik ve virüsün olası etkileri sebebiyle evlilik planlarını başka bahara ertelediğini söyledi.

Virüs gölgesinde geçen 2020 yılında çiftlerin evlenme oranının yüzde 10 azalarak 487 bin 270 olduğunu hatırlatan Palandöken, "Evlenen çiftlerin büyük bir kısmı ise nikah merasimi ile evlendiği için düğün sektörü süreçten büyük yara aldı. Her yıl piyasayı canlandıran, 20 milyar TL büyüklüğe sahip olan düğün sektöründen bu yıl ciro beklentimiz düşük." dedi.

Palandöken, "Bir yıldır süren Covid-19 salgını evlilik hayali kuran gençleri, düğün sektörünü ve beraberindeki çok sayıda meslek kolunu olumsuz etkiledi. Covid-19 sebebiyle geçen yaz 1 Temmuz’da sezonu açan düğün sektörü bir yıl boyunca yalnızca 2 ay tam kapasite ile faaliyet gösterebildi. Eylül ayının başında düğünlerin nikah merasimi şeklinde gerçekleştirilmesi kararıyla birlikte önceki aylarda ertelenen düğünlerin büyük bir kısmı ise iptal edildi. Düğün sektörü pandemiden en fazla etkilenen sektörlerden biri oldu. Sektörde çalışan garson, ses sanatçısı, fotoğrafçı, organizasyoncu, çiçekçi vs. gibi yüzbinlerce kişi iş yapamaz hale geldi. Öte yandan düğünlere bağlı olarak iş yapan mobilyacıdan beyaz eşyacıya, halıcıdan perdeciye, kuyumcudan matbaacıya, pastacıdan şekerciye, kuaförden tuhafiyeciye, tekstilciden taksiciye kadar tüm sektörler de süreçten olumsuz etkilendi. Pandemi devam ettiği için bu yıl esnaf ve sanatkarlar olarak düğün sektöründen ciro beklentimiz düşük." ifadelerini kullandı.

"Yeni evlenecek çiftlere destek verilmeli"

Palandöken, şunları kaydetti:

"Coronavirus nedeniyle işsiz kalan ve evlenmeye niyetlendiği halde düğün masraflarını karşılayamayacağı için evliliği erteleyen çiftlerin evlilik hayalleri ekonomik nedenler yüzünden suya düşmemeli. Yuva kurmak isteyen çiftlerin hayallerinin gerçekleşmesi, düğün sektörünün canlanması ve ekonominin hareketlenmesi için yeni evlenecek çiftlere sıfır faizli ve 6 ay geri ödemesiz evlilik kredisi verilmeli. Yeni evlenecek çiftlere evlilik kredisi müjdesi verilirse hem gençlerimiz dünya evine girer hem de piyasada büyük bir hareketlenme yaşanır. Yuva kuracak çiftlerin yaptığı harcamalar 415 meslek koluna birden etki ediyor." (İLKHA)