5G tüm sektörlere yön verecek

5G’nin tüm sektörlere yön vereceğini kaydeden Bakan Yardımcısı Dr. Sayan, Bakanlık olarak yerli ve milli imkânlarla 5G’ye geçmek için çalıştıklarını söyledi.

Ekleme: 28.03.2021 07:17:04 / Güncelleme: 28.03.2021 07:17:04 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Dünyada ve Türkiye'deki olası siber saldırıların ele alındığı "5. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi" Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda düzenlendi. Program hibrit olarak yapıldı.

Siber güvenlikle ilgili tüm konuların ele alındığı organizasyona katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Teknolojik anlamda yaşanan gelişmelerin siber güvenlik riskini de artırdığını söyledi.

Yaşanan her teknolojik gelişmenin fayda ile birlikte riskleri de barındırdığına dikkat çeken Sayan, “Siber güvenlik, doğası gereği teknik, sosyal, hukuksal bakış açılarıyla ele alınması gereken disiplinler arası bir kavram. Bu nedenle ulusal siber güvenliğin sağlanmasında bu alanlarda konularına hakim yetkin insan kaynağı, ile gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde işbirlikleri ve koordineli çalışmalar hayati önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

BAKAN YARDIMCISI SAYAN: 5G TÜM SEKTÖRLERE YÖN VERECEK

Sayan, “Bu gün ülkemiz gibi pek çok ülke 5G konusunda çalışmalar yürütüyor, yatırımlar yapıyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde dünyadaki aboneliklerin yaklaşık % 20’sinin 5G abonesi olması bekleniyor. Yapay zeka uygulamaları ile bu ivmenin daha da artacağını ve bu teknolojilerin yaşamımızın her yerinde yer alacağını şimdiden görebiliyoruz. Bütün bunların bilinci ile biz teknolojiyi kullanan değil, teknolojiye yön veren bir ülke olma hedefi ile yolumuza devam ediyoruz. Attığımız adımların meyvesini görmek bir taraftan bizleri mutlu ederken bir taraftan da çıktığımız yolda sonsuz bir rekabet ortamı olduğunun farkındayız” şeklinde konuştu. 5G’nin tüm sektörlere yön vereceğini kaydeden Sayan, Bakanlık olarak yerli ve milli imkânlarla 5G’ye geçmek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

BAŞKAN KARAGÖZOĞLU: SİBER SALDIRILAR BÜYÜK ŞİRKETLERE HÜKÜMETLERE VE KRİTİK ALTYAPILARA DOĞRU KAYIYOR

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da COVID-19'un siber suç üzerindeki etkisine ilişkin yapılan araştırmalardan bahsetti.

Siber saldırı hedeflerinin, bireylerden ve küçük işletmelerden uzaklaştığını dile getiren Karagözoğlu, “Siber saldırılar, büyük şirketlere, hükümetlere ve kritik altyapılara doğru kayıyor. Evden çalışan personeli desteklemek için uzak sistemler ve ağlar kullanan kuruluşlar ve işletmelere yapılan siber saldırılarda suçlular; veri çalmak, kar elde etmek ve kesintiye neden olmak için artan güvenlik açıklarından yararlanıyor” dedi.

USOM’UN ÖNLEYİCİ TEDBİRLERİ

Karagözoğlu, USOM’un önleyici tedbirlerini şöyle sıraladı: “Uzaktan Erişim Servislerine Yönelik Önlemler” dokümanı, “Coronavirüs” ve “COVID-19” konulu oltalama saldırıları ile bu kapsamdaki sahte uygulamalara yönelik alınacak tedbirlere ilişkin doküman, Videokonferans ve toplantı yazılımlarının kullanımında siber güvenlik açısından dikkat edilmesi gereken hususları içeren tavsiye dokümanı yayımladık.”

Pandemi sürecinde de yerli ve milli uygulamaları kullandıklarını ifade eden Karagözoğlu, “Yapay zekâ teknolojileri kullanılarak 750 adet sahte konferans uygulaması ve uzaktan yönetim servislerinde 25.380 adet zafiyet tespit edilmiştir. Sinkhole uygulaması ile USOM tarafından engellenen zararlı bağlantılara erişen kurum ve kuruluşlar tespit edilmekte ve bilgilendirilmektedir. COVID-19 ile alakalı 119 adet zararlı yazılım incelemesi ve 569 adet zararlı yazılım bilgisi SOME’lerle paylaşılmıştır. COVID-19 ile alakalı 1657 adet zararlı dropper ve komuta kontrol merkezi engellenmiştir. Siber tehditlerle mücadele çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. BTK olarak siber güvenliğin tasarım aşamasında iken sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle yeni teknolojiler konusunda yerli ve milli üretimlerin önünü açacak çalışmalar yürütüyoruz” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Etiketler: