12 bin metre kare alanda gerçekleştirilen ve 25 farklı ülkeden 175 firmanın katıldığı Kırtasiye Fuarı, fiziki olarak dünyanın en büyük fuar özelliğini elinde bulunduruyor.
Kırtasiye Fuarı ile ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan TÜKİD Sözcüsü Taha Keresteci, salgın tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen fuar çalışmasının gün sayısı bir gün arttırılarak tedbiri elden bırakmadıklarını vurguladı.
"Fuar ziyaretlerimizde düşüş yok"
Keresteci, "TÜKİD olarak geçen sene dünyadaki son kırtasiye fuarını yaptık. Akabinde pandemi geldi. Bu yıl ise dünyadaki ilk kırtasiye fuarını gerçekleştiriyoruz. Şu an dünyanın en büyük kırtasiye fuarı Türkiye'de yapılıyor. 12 bin metre kare alan üzerinde satışımızla, 175 katılımcı, 25 farklı ülkeden ziyaretçilerimiz ve yurt içi müşterilerimiz ile fuarımızı geçen yıl olduğu gibi hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Bu yıl pandemi dolayısıyla TÜYAP ve TÜKİD olarak bazı kararlar aldık ve ziyaret gün sayısını bir gün uzattık. Ziyaret gün sayısını 6 güne çıkardık ve tarihimizde ilk defa böyle bir şey yaptık. Sosyal mesafenin korunması ve tedbirlerin daha iyi uygulanması için 6 güne çıkardık. Aynı zamanda ziyaretti sayımızda düşüş yok. Yurt içi alım müşterilerimizi İstanbul'da konaklatıyoruz. Derneğimiz fuar organizasyonunda konaklamaları karşılıyoruz. Geçen yılkı sene sayısının üstüne çıkmış bulunmaktayız. Sosyal mesafe kurallarına uyularak alışverişler gerçekleştiriliyor. Fuarımızın kapanması ile pandemi başladı. Şu an pandemi devam ediyor ama biz fuarımızı açtık. İnşallah tüm sektörlerde bizim gibi bu heyecanı yaşar. Okullarımız kapalı ama heyecanımız tam." dedi.
Taha Keresteci
"Yeni fuarlar açarak satışlar yapmaya çalışacağız"
Salgın sürecinde zor bir dönemden geçtiklerini dile getiren Keresteci, okulların açılmasıyla birlikte sektörün eski heyecanına kavuşacağını söyledi.
Keresteci, "Kırtasiyeciler ve kırtasiye sektörü çok zor günlerden geçti. Okullar açılmadı ve 20-25 milyon öğrenci kırtasiye alışverişini yapamadı. Zincir marketler kırtasiye ürünlerini satarken kırtasiyeciler satış yapamadı. Mahalledeki esnaf zor duruma düştü ama buna rağmen sektör olarak güçlü bir şekilde hayatımıza devam ediyoruz. Yenilikler çıkarmaya devam ediyoruz bunlarda bize gurur veriyor. TÜKİD olarak pandemi zamanında da durmadık ve online eğitimlerimize devam ettik. Sektörümüzü daha ileriye taşımak için çokça çalışmalar yaptık. Derneğimiz, dernek yönetimimiz ve sektördeki diğer temsilciler el ele verdi. Ticaret odaları ile sıkı iletişim içerisinde olduk. Pazar alanında pandemi sürecini nasıl atlatabiliriz diye uğraştık. Çalışmalarımıza fuarımız ile başladık ve bölgesel fuarlar oluşturacağız ve satışlar yapmaya çalışacağız. Okulların açılması ile sektörümüz eski heyecanına ve sevincine geri dönecek." diye konuştu.
"Salgın sürecinde zincir marketler kırtasiye ürünlerini satarken kırtasiyecilerin kapalı kaldı"
Zincir marketlerin kırtasiye ürünlerini satarken kırtasiyecilerin kapalı olmasını eleştiren Keresteci, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
Bizler kırtasiyeciler olarak güvenliyiz. Bu güvenle ürün satışına hazırız. Hafta sonu yasaklarında kırtasiyecilerin kapalı olması bizleri çok etkiledi. Zincir marketlerin ürün satıyor olması bizleri etkiledi. Mağazalarımız tedbirleri ile hizmet vermeye hazırdı fakat gelen yasaklar bizim önümüze geçti ve ticaretimizi engelledi. Bu durum biz etkiledi. Yasaklarda kırtasiye ve oyuncak esnafının etkilenmemesi gerekiyor. Çünkü bizler eve hayat ve güzellik veriyoruz. Bugün kitap okuma, yazma, hobi ile uğraşma ve çocukların aktivite yapması evde sağlıkları, gelişimi açısından çok önemli. Toplumun gelişimi açısından da çok önemli bir durum. Dernek ve sektör olarak yasaklardan etkilenmememiz gerekiyor. Bütün kurallara uyduğumuzu bilmelerini istiyoruz.
İrem Özkal
"Yabancı alıcının çok fazla rağbet gösterdiği bir fuar oldu"
Kırtasiye fuarının ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu belirten TÜKİD Genel Sekreteri İrem Özkal "Bu sene dünyanın en büyük kırtasiye fuarını düzenliyoruz. Uluslararası bir buluşma anlamına geldi. Yabancı alıcının çok fazla rağbet gösterdiği bir fuar oldu. Bulunduğumuz koşullar altında fuara katılım gösterenler gerçekten ticaret faaliyetine devam etmek niyetinde olan alıcılar. 12 bin metre kare alanında satışı var. Yaklaşık 20 bin metre kare alanında düzenleniyor. Fuar ilk kez bu yıl 6 gün olarak düzenleniyor. Tabi yoğunluğu azaltmak için. Dünya çapında takip edilen bir fuar, aynı zamanda ülkemiz ekonomisi için de çok kıymetli." dedi.
"Bakanlıkla yaptığımız görüşmelerde kırtasiyede KDV oranlarının yüzde 8'e indirilmesini talep ettik"
Kırtasiye sektörünün çok zor zamanlardan geçtiğini dile getiren Özkal, zamların, vergilerin ve kısıtlamaların olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.
Özkal, "Kırtasiyeciler çok zor zamanlardan geçtiler. Özellikle ham madde ve ithalata gelen zam imalatçımızı çok zor durumda bıraktı. Ülkemizde bir yıldan beri okullar uzaktan eğitimle devam ediyorken kırtasiyeye olan ihtiyaçta bir şekilde gündemde kalmaya çalıştı. Kırtasiye sektörünün ana kelimesi dinamizmindir. Biz buna uyum sağladık. Bu zor zamanlarda da ticaret odaları ve bakanlıklarla iletişime geçtik. Kırtasiye ürünlerinin ana kalemlerinde yüzde 8 olan KDV ürünleri diğer ürünler için yüzde 18'di. Bakanlıklarımızdan böyle bir dönemde hem kırtasiye satışına destek olmak için hem de nefes olmak için yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8'e indirilmesini talep ettik. Hafta sonu kısıtlamaları kırtasiyecilerimizi zor durumda bıraktı. Bununla alakalı ticaret odalarımızla yapılan görüşmelerimizde bin 500 metre kare alanın altında kalan marketlerde kırtasiye ürünlerinin satışının yapılmaması konusunda destek talep ettik. Bununla ilgili olumlu sonuç bekliyoruz. Burası kırtasiyecilerin buluşma noktası. Biz TÜKİD olarak bu buluşmayı 27 yıldır yapmaktan gurur duyuyoruz." şeklinde konuştu.
22 Mar tarihinde açılan fuar, 27 Mart cumartesi gününe kadar ziyaretçi ağırlamaya devam edecek. (İLKHA)