Dev gemi Süveyş Kanalını kapattı!

Çin'den Hollanda'ya yük taşıyan bir gemi Süveyş Kanalında karaya oturdu. 4 futbol sahası büyüklüğündeki gemi deniz ulaşımını alt üst etti. Gemiyi kurtarma çalışmalarının haftalarca süreceği bildirildi.

Ekleme: 25.03.2021 17:47:24 / Güncelleme: 25.03.2021 17:47:24 / Dünya
Destek için 

Haber Merkezi

Salı günü şiddetli rüzgar nedeniyle karaya oturan ve dünyanın en işlek ticaret yollarından biri olan Süveyş Kanalı'nın kapanmasına neden olan dev yük gemisinin tekrar yüzdürülmesinin haftalar alabileceği belirtiliyor.

400 metre uzunluğu ve 59 metre genişliği ile 20 bin konteyner taşıma kapasiteli gemiyi saplandığı yerden çıkarmak için  iş makineleri harıl harıl çalışıyor

Çin'den Hollanda'ya yük taşıyan geminin kanala saplanması ve kanal trafiğinin işlememesinden dolayı petrolün fiyatı artmaya başladı.

Çünkü Süveyş Kanalı Batı ülkelerini Japonya, Hindistan, Çin gibi ülkelere bağlayan ve yılda ortalama 19 bin geminin kullandığı Kanal  aynı zamanda Dünya Ticaretinin yüzde 12'sinin geçiş güzergahı olması nedeniyle dolayı stratejik öneme sahip.

Geminin Kanalı tıkamasından bu yana en az 150 geminin kanalda beklediği bu gemilerin petrol, otomobil parçası ve diğer tüketim malzemeleri taşıdığı söyleniyor.

Gemiyi yüzdürmek için Salı gününden beri iş makinaları ve römorklar çalıştığı halde bir ilerleme yok. 

Uzmanlar geminin altından tonlarca kum çıkarıldığı halde bu işlemin bir işe yaramayacağını tek çözümün gemideki yükün boşaltılması olduğunu düşünüyor.

Boskalis adlı gemi kurtarma şirketinin CEO'su Peter Berdowski,  Ever Given gemisi için "Karaya vuran dev bir balina gibi. Kumun üzerinde muazzam bir ağırlık var" ifadeleri ile geminin altının boşaltılmasının zorluğuna dikkati çekti.

Geminin Süveyş Kanalını tıkamasının sürmesinin petrol fiyatlarına etki edeceği, petrolün yükselmesi ile de diğer tüm emtianın durumdan etkileneceği düşünülüyor.