Türkiye’den Arakanlı mültecilere acil yardım

​Budist vahşetinden kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslüman mültecilerin kaldığı Cox Bazar'da bir kampta çıkan yangın, yüzlerce kişiyi bir kez daha sokakta bıraktı.

Ekleme: 24.03.2021 21:09:45 / Güncelleme: 24.03.2021 23:42:08 / Güncel
Destek için 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden yapılan açıklamada, Bangladeş'te 3 bin 500 Arakanlı Müslümanın kaldığı Cox Bazar'da, Nayapara mülteci kampında çıkan yangın nedeniyle en az 15 kişi vefat etmiş, 500'ü aşkın kişi yaralanmış ve 400'den fazla kişide kaybolmuştu.

Binlerce çadır ve barınağın kül olduğu büyük yangın felaketini haber alan Türkiye'deki sivil yardım kuruluşları bölge için harekete geçti.

Yangın felaketinden zarar gören mağdurlar için öncelikle barınma, gıda, giyim, hijyen başta olmak üzere çeşitli yardımlar dağıtacak.

Deniz Feneri Derneği bölgeye acil yardım ekibi gönderecek. Derneğin Dış İlişkiler Koordinatörü Yavuz İnan, "Zaten zor şartlar altında hayatta kalma mücadelesi veren Rohingyalı Müslümanların maruz kaldığı yangın felaketine duyarsız kalmamız söz konusu olamazdı. Bütün gücümüzle ekiplerimiz o bölgede insani yardıma başlamıştır” dedi.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budist rahipler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM verilerine göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 1,2 milyonu aştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleri ile yüzlerce köyün yok edildiğini açık bir şekilde dünyaya kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "soykırım" olarak adlandırıyor. (İLKHA)