Fenerbahçe Neden Her Topa Giriyor?

İspanya’nın ünlü diktatörü Franco’ya atfedilen bir söz var;

Ekleme: 23.03.2021 13:51:44 / Güncelleme: 24.03.2021 10:35:58 / Güncel
Destek için 

Yusuf Can – Haber Yorum

“İnsanları uyutmak için büyük beşikler (Stadyumlar) yaptık” diye.

Franco gibi düşünenler, insanları siyasetten uzak tutmak için stadyumlara ihtiyaç duymuşlardı.

Bunda nispeten başarılı da oldular.

Ancak günümüzde gelişen bilişim teknolojileri ve buna bağlı olarak değişen yeni sosyolojide insanlar bu beşiklerde oynanan oyunları çok boyutlu olarak değerlendirebiliyorlar.

Öyle ki “Futbol sadece futbol değildir!” sözü siyaset arenasında sık sık işitilir olmuştur.

Futbolun gücünü gösteren olaylardan bazısını “Gezi Parkı Olaylarında” Üç Büyükler” denilen takımların taraftar kitlesinin yürüyüşlerdeki aktif görüntülerinden hatırlamak mümkün.

Kemalist duruşuyla iftihar ettiğini, “Atatürk’ün ilke ve inkılaplarına bağlılığıyla bir adım önde olduğunu” devamlı vurgulayan Fenerbahçe spor kulübü İstanbul Sözleşmesi feshedilir edilmez hemen topa girerek açıklama yapma gereği duyuyor.

FB Kulübü yaptığı açıklamada şunları vurguluyor;

"Geride bıraktığımız hafta sonu İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine dair kararı üzülerek öğrendik.

Kadınlara yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğunu bilerek en yüksek sesle; “Kadına Şiddet Suçtur! Ortak Olma Seyirci Kalma!” diyen fenerbahçe spor kulübü olarak, sözleşmenin yürürlükten kaldırılmasının toplumsal sonuçlarından endişe duyduğumuzu vurgulamak istiyoruz. Kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önlemeye yönelik önemli bir adım olan İstanbul Sözleşmesi’ni tüm toplumumuzun ortak menfaati için gözetmemiz gerektiğine inanıyoruz ve bu doğrultuda fesih kararının yeniden gözden geçirilmesini talep ve rica ediyoruz."

Bir futbol takımının  (göstere göstere) siyasete bu kadar müdahil olduğu görülmemiştir.

Laiklik veya Kemalist uygulamalar söz konusu olunca derhal sahada topa giren Fenerbahçe Kulübü’nün taraftarı acaba gerçekten bu fikirleri paylaşıyor mu? Diye sorulduğunda “Dar bir kesim yani Kadıköy gibi belli kesimler hariç öyle bir yönelimle alakanın olmadığı aslında bilinen bir gerçek.

Böyle olmasına rağmen FB’nin yöneticileri daima tüm taraftar kitlelerinin kendileri gibi düşündüğü zehabıyla hareket ediyorlar. Aynen bir siyasi parti gibi.

Belki de FB yöneticilerine siyasi parti yöneticileri gibi bakmak gerekir.