Siirt’te Duderan aşireti düğün takılarına sınırlama kararı aldı

​Basret Kur'an kursunda bir araya gelen Duderan aşiretinin ileri gelenleri, evlenecek çiftlerin düğün masrafını azaltmak için bazı kararlar alarak anlaşmaya vardılar.

Ekleme: 22.03.2021 17:05:16 / Güncelleme: 22.03.2021 17:05:16 / Güncel / Siirt Haberleri
Destek için 

Evlilik için birçok masrafın gelenek haline geldiğinden dolayı çiftlerin düğün masrafını karşılamakta güçlük çektiğini belirleyen aşiretin ileri gelenleri, gençlerin daha masrafsız düğün yapabilmeleri için bazı kararlar alarak anlaşmaya vardılar. Yapılan anlaşmaya göre yıllardır süren gelenek kaldırılırken altın alımlarına da limit konuldu.

Basret Kur'an kursunda bir araya gelen aşiretin ileri gelenleri, gençlerin yuva kurabilmeleri için başlık parası, nişan ve düğün masraflarının kaldırılmasına karar verdi.

En fazla 200 gram altın alınmasına karar verildi

Aşiretin lideri Mehmet Tetik, başlık parasını kaldırarak bugünün şartlarına uygun bir şekilde gelinen bilezik, zincir, yüzük dâhil olmak üzere toplamda en fazla 200 gram altın alınmasına karar verdiklerini söyledi.

Gençlerin borç batağına batmadan yuva kurmaları için önemli bir karar aldıklarını belirten Aşiretin lideri Mehmet Tetik,  alınan karara uyulmaması durumundan Aşiretten hiç kimsenin düğüne iştirak etmeyeceğini ve aşiretten dışlanacağını kaydetti.

Karara uymayanlar aşiretten dışlanacak ve kimse onun düğününe iştirak etmeyecek

Tetik, "Yüzük, bilezik, zincir dâhil toplamda 200 gram altın alınabilecek. Bir de gelinin babasına sadece 10 bin lira para verilmesi için karar aldık. Kızın babası aldığı 10 bin lirayı da kızının masrafları için kullanacak kızına çeyiz eşyası alacak. Düğünden önce 'şirani' dediğimiz bir adet vardı yani gelinin evine tatlı götürülüyordu, tabi aile genelde çok kalabalık olduğu için büyük bir masraf oluyordu, O masrafı da kısıtlamak için bunu da tamamıyla kaldırdık. Eğer bu karara uymayan bir aşiret mensubu dese ki 'ben bu karara uymuyorum, bu kararı tanımıyorum' aşiretteki lideri ve bütün ileri gelenleri, hiç kimse bu düğüne iştirak etmeyecek,  onu tamamıyla dışlayacağız" diye konuştu. (İLKHA)