Akaryakıtta tavan fiyat yargıya taşındı: Haksız Kazanç Devam Etsin İstiyorlar

Gizli zam yaptığı tespit edilen dağıtım şirketleri hakkında inceleme başlatan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıta dün tavan fiyat getirdi. Akaryakıt dağıtım sektörü ise bu uygulamayı “üzüntü” ile karşıladıklarını kararı “mahkemeye” taşıyacaklarını söylediler. Bizde haksız kazancın devam etmesine yol açacak bu girişimlerine karşılık soruyoruz: “Yaranız yoksa niye gocunuyorsunuz?

Ekleme: 19.03.2021 08:43:38 / Güncelleme: 19.03.2021 09:04:10 / Ekonomi
Destek için 

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Akaryakıt piyasasına yeni getirilen ve akaryakıt dağıtım sektöründe tepkiyle karşılanan “tavan fiyat” uygulamasına sebep olan faktör ne idi önce buradan başlayalım. İki gün önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’dan yapılan açıklamada, tüketicileri korumak, sektörün sürdürülebilir ve rekabetçi yapısını devam ettirebilmek ve ortaya çıkan "kar oyunlarının" tekrarlanmaması amacıyla tavan fiyat uygulanması kararı alındığı duyurmuştu.

NEDEN 1 KURUŞ FAZLA SATAMAYACAKLAR?

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da, "Tüketicilerimizi, sektörümüzün sürdürülebilir ve rekabetçi yapısını korumak için akaryakıtta tavan fiyat kararı aldık. Akaryakıt fiyatlarında 17-20 kuruş indirim olacak, kimse tavan fiyattan bir kuruş pahalı satamayacak" demişti. Yılmaz, Sektörün(Dağıtım şirketlerinin) eşel mobil sisteminden herhangi bir şikayeti yok. Eşel mobil ile devlet artışları karşıladığı için bazı şirketler burada gizli bir kâr marjı gördü. Burada ekonomi açısından önemli bir maliyet söz konusu. 1 kuruş artışın Türkiye ekonomisine maliyeti 350 milyon TL" dedi.

AKARYAKITTA TAVAN FİYAT KARARI RESMİ GAZETE'DE

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre kurum, benzin ve motorinde 81 ilde iki ay süreyle uygulanacak fiyat farkı tablosunu yayımladı. Tavan fiyat kararına göre, İstanbul Avrupa Yakası'nda benzinin litre fiyatı en yüksek 7,07 lira, motorinin litresi 6,43 lira olacak. Anadolu Yakası'nda benzinin litre fiyatı 7,08 lira, motorinin litresi 6,44 lira olacak. Ankara'da benzinin litresi en yüksek 7,13 lira, motorinin litresi de 6,49 lira olarak belirlendi. İzmir'de benzinin litresi 7,16 liradan, motorinin litresi ise 6,52 liradan satılacak.

EPGİS: “KARARI MAHKEMEYE GÖTÜRECEĞİZ”

Kararla ilgili Bloomberg HT'ye konuşan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, kararı mahkemeye götüreceklerini belirtti. Aktaş, kararın haksız olduğunu belirtirken müdahale edilen rakamın bayi kârı olduğunu, burada da zaten üst sınır olduğunu belirtti. Akaryakıt bayilerinin karlılığına üst sınır getirildiğini vurgulayan Aktaş kararın kaçakçılığa yönlendireceğini de belirtti. Kaçakçılığın Türkiye ekonomisine 27 milyar TL maliyet getirdiğini belirten Aktaş, "Sayın EPDK Başkanı bu rakamdan haberdar mı acaba? Sanmıyorum, zira haberi olsa böyle bir karar almazdı" diye konuştu.

TABGİS KARARI “ÜZÜNTÜYLE” KARŞILADI

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) ise tavan fiyat kararına ilişkin “Haksız İthamları Reddediyoruz” başlıklı basın açıklamasında (EPDK) tarafından akaryakıt sektöründe dördüncü kez alınan tavan fiyat kararını ve kararın kamuoyuna açıklanan gerekçelerini namuslu, dürüst ve yaptığı işe hiçbir leke bulaştırmamış bayilerin temsilcisi olarak büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını vurguladı. TABGİS ayrıca bayilerin çok düşük marjlarla çalışmaya zorlanmasını serbest piyasa mantığıyla bağdaştıramadıklarını da belirtti.

TESK BAŞKANIPALANDÖKEN: “AKARYAKITTA TAVAN FİYAT UYGULAMASI NEFES ALDIRIR”

Öte yandan konuyla ilgili akaryakıt dağıtım sektörü gibi düşünmeyenlerde vardı… Onlardan birisi de esnafın çatı kuruluşu Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK)’in Genel Başkanı Bendevi Palandöken’di. Palandöken, “EPDK tarafından petrol fiyatlarında tavan fiyat uygulamasını olumlu buluyoruz. Çünkü bu uygulama ile hem vatandaş hem de esnafımız rahat bir nefes alacak. Tavan fiyat uygulaması ile esnafımızın ve tüm araç sahiplerinin litrede yaklaşık 15 ile 20 kuruş arasında bir kârı olacaktır. Bu da pandemi ortamında 1 yıldır olumsuz etkilenen halkımızı ve esnafımızı A’dan Z’ye her alanda ve ürün fiyatlarında olumlu etkileyecektir” dedi.

YARANIZ YOKSA NİÇİN GOCUNUYORSUNUZ?

Evet, olay genel hatları ile böyle… Şimdi vatandaş olarak EPDK’nın vatandaş lehine uygulamaya soktuğu “tavan fiyatı” kararından üzüntü duyan TABGİS’in ve kararı mahkemeye taşıyacak olan EBGİS’in tepkisi anlaşılmaz bir durum. Çünkü siz vatandaşın hizmetinde dürüst iş yapıyorsanız zaten sorun yok… Ama “yaranız yoksa niye gocunuyorsunuz?”

Etiketler: