Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Devlet Övünç Madalyası Tevcih Töreninde konuştu.
“Vatanımızın bütünlüğüne ülkemizin birliğine yönelik saldırıların artmasının gerisinde bu hakikatin düşmanların tarafından da görülmesi vardır” diyen Erdoğan, “Selçuklu'da Osmanlı'da içerideki bölünmeler nedeniyle yıkılmıştır. Bugünkü devletimizin de aynı akıbete duçar olmasına izin vermeyeceğiz. Uzunca bir süredir tekrarladığımız rabiamızın gerisindeki mana budur” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, “Bu yolda akıttığımız her damla kan gibi, gözyaşı ve ter de geleceğimizi aydınlatan ışık huzmesidir. Şehit yakınlarımız ve gazilerimiz olarak sizler böylesine mukaddes davanın ön saflarında yer alıyorsunuz. Devletimiz ve milletimiz size borcumuzu ödeyemez. Bugün takdim edeceğimiz madalyalar size şükranımızın küçük bir nişanesidir. Bizler, ecdadımızla nasıl iftihar ediyorsak, sizin soyunuzdan gelenler de sizlerle gurur duyacaklardır” dedi.
Erdoğan, konuşmasının sonunda, Türkiye’de son günlerde tartışmalara yol açan öğrenci andı hakkında, "Milli andımız olan İstiklal Marşımız bize niçin birlik olmamız gerektiğini anlatıyor. İstiklal Marşımızdaki ruhu hep birlikte güçlendirmemiz büyük önem taşıyor" diye konuştu.
Danıştay’ın kararı
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu geçtiğimiz Cuma günü, Türk Eğitim-Sen'in “Türküm, doğruyum, çalışkanım” diye başlayan ve “Ne mutlu Türküm diyene” diye biten “Öğrenci Andı” adıyla ilköğretim okullarında okunan metne yönelik Danıştay 8. Daire kararını 4’e karşı 11 oyla kaldırdı.
Sözkonusu andın okullarda okutulmayacağına yönelik karar İYİ Parti ve CHP şiddetle bu metnin geri getirilmesini savunurken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den de tepki gelmişti.
Ancak DEVA Partisi lideri Ali Babacan, “öğrenci andı”nın okullarda okutulmaması kararının demokratikleşme paketinin maddelerinden biri olduğunu belirtmiş, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu da, "Her sabah aynı andı tekrar ederek bir ülke ayağa kalkmaz, kalkamadı da" demişti.
Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, karara ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "Milletimizin ortak vicdanı ve sözü olarak İstiklal Marşı varken tek parti döneminin tektipleştirici sloganlarına ihtiyaç yoktur" açıklamasını yapmıştı.
Metnin okullarda okutulması ve yasaklanması
Türkiye’de, dönemin Millî Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından hazırlanan metin, 1933 yılında uygulamaya konulmuştur.
Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Eylül 2013'te açıkladığı "Demokratikleşme Paketi" sonrası, 8 Ekim 2013 tarihinde yapılan yönetmelik değişimi ile yürürlükten kaldırıldı.
Türk Eğitim-Sen, birkaç gün sonra, yürürlükten kaldırma kararının iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı.
2018 yılında Türk Eğitim-Sen'in açtığı davada ilk karar beş yıl sonra çıktı. Danıştay 8. Dairesi'nin, oy çokluğu ile aldığı kararla, and metninde "Anayasa'da anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu" gibi gerekçelerle, oy çokluğuyla düzenleme iptal edildi ve yeminin yeniden okutulmasının önü açıldı.
2021’de Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2018 yılındaki bu karara ilişkin yaptığı itiraz, geçen Cuma günü Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karara bağlandı ve andın okutulması yönündeki kararı iptal etti.