İran dronla fotoğraf çeken Fransız turisti casuslukla suçladı

İran'ın dronla fotoğraf çekerek casusluk yapmak ve ‘rejime karşı propaganda yapmakla’ suçladığı bir Fransız turistin yaklaşık 10 ay önce tutuklandığı bildirildi.

Ekleme: 15.03.2021 18:49:00 / Güncelleme: 15.03.2021 18:49:00 / Dünya
Destek için 

İRAN
Fransız AFP ajansında yer alan habere göre, 35 yaşındaki Benjamin Brière isimli Fransız turistin avukatı Said Dehgan Twitter’dan yaptığı paylaşımda, müvekkilinin fotoğrafçılığın yasak olduğu bir çöl bölgesinde dronla fotoğraf çekmek ve İran’da kadınların zorunlu olarak başörtüsü takması konusunda medyada sorular sormak suçlamalarıyla bundan 10 ay önce tutuklandığını bildirdi.  

Haberde İran’ın, Batı ülkeleriyle gerginliğin arttığı bir dönemde ülkesindeki yabancılara karşı bir dizi dava açarak suçlamalar yönelttiğine dikkat çekildi.

Dehgan, yetkililerin Brière'i Meşhed kentinin kuzeydoğusundaki bir hapishanede tuttuklarını söyledi. İranlı avcılar, yakın zamanda ne zaman gerçekleştiği belli olmayan propaganda suçlamalarını içeren bir dosyayı duruşmada sundu.

Brière'in sağlık durumunun iyi olduğunu ve avukatlarına erişebildiğini belirten Dehgan, "Fransız büyükelçilik yetkililerinin onunla düzenli temas halinde olduğunu" da sözlerine ekledi.

İranlı yetkililerden, suçlamalara dair henüz bir teyit gelmedi.

İran yasalarına göre, casusluktan mahkum olan bir kişi 10 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.

Fransız Brière, çokça eleştirilen casusluk suçlamalarıyla yargılanan en son Batılı.

Dün, önde gelen İngiliz-İran çifte vatandaşı Nazenin Zaghari-Ratcliffe, 5 yıllık hapis cezasını tamamladıktan sonra benzer suçlamalarla yargılanmak üzere tekrar yargılanmak üzere Tahran mahkemesinde görüldü.

Belirsizlik içinde İran'da verilecek kararı bekleyen Nazenin Zaghari-Ratcliffe, Londra'daki evine dönemiyor.

Gerçekleştirilen bu tutuklamalar, İran'ın yaptırımlardan kurtulmak için çok ihtiyaç duyduğu tartışmalı nükleer anlaşmayı yenilemek için ABD, Fransa ve İngiltere de dahil olmak üzere Avrupalı güçler üzerindeki baskısını artırmak istemesiyle ortaya çıkıyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2018'de İran'la dönüm noktası niteliğindeki nükleer anlaşmadan çekildi ve sert yaptırımlar uygulamaya başladı. Halefi Joe Biden, anlaşmayı geri dönülmesi için görüşmeler gerçekleştirilmesini teklif etti. Ancak Washington ve Tahran, anlaşmayı yeniden canlandırmak için önce karşı tarafın hamle yapması gerektiği ısrar edince bir çıkmaza girildi.

İnsan hakları grupları, İran güvenlik teşkilatlarının yabancı uyruklu tutukluları, para kazanmak için pazarlıkta koz olarak veya Batılı ülkeler ile müzakerelerde nüfuz elde etmek amacıyla kullanmakla suçluyor. Tahran bu iddiaları reddetse de geçmişte bu şekilde esir takası yapıldı.

Bunun son örneği geçtiğimiz Mart ayında İran ve Fransa’nın, Fransız araştırmacı Roland Marchal'ı İranlı mühendis Jalal Ruhollahnejad ile değiş tokuş etmesi oldu.

Kaynak; Ortadoğu haber