Sri Lanka'da peçe yasaklanıyor İslami okullar kapatılıyor

Sri Lanka yönetimi, kadınların peçe takmasını yasaklamaya ve İslami okulları kapatmaya hazırlanıyor.

Ekleme: 13.03.2021 16:05:08 / Güncelleme: 13.03.2021 16:06:04 / Güncel
Destek için 

Sri Lanka Kamu Güvenliği Bakanı Sarath Weerasekera yaptığı açıklamada, çarşaf ve peçe yasağının “ulusal güvenlik” nedeniyle uygulanacağını belirtti.

Weerasekera, “Eskiden ülkemizde Müslüman kadınlar ve kızlar çarşaf giymezdi. Son zamanlarda çarşaf giymeye başlamaları aşırıcılığın işareti. Kesinlikle yasaklayacağız.” dedi.

Çoğunluğu Budist olan ülkede 2019 yılında meydana gelen saldırılardan sonra geçici olarak çarşaf ve peçe yasağı getirilmişti.

Bu karar, insan hakları kuruluşları tarafından tepkiyle karşılanmış ve Müslüman kadınların özgür bir şekilde dinlerini yaşamalarının önünde bir engel olarak değerlendirilmişti.

Kamu Güvenliği Bakanı, hükümetin ayrıca binden fazla İslami okulu kapatmayı planladığını belirterek, bu okulların ulusal eğitim politikasına meydan okuduğunu öne sürdü. Weerasekera, “Hiç kimse okul açıp isteği her şeyi çocuklara öğretemez.” ifadelerini kullandı.

Ülkenin yaklaşık yüzde 10'unu teşkil eden Müslümanlar, 2009'da Tamil ayrılıkçıları ile hükümet güçleri arasında çıkan iç savaşın sona ermesinden sonra ülkenin çoğunluğunu oluşturan Sinhala Budistleri tarafından gittikçe artan saldırılara maruz kalıyor.

Baskılar 2019 yılından sonra artış gösterdi. Ülkede bazı din adamları sınır dışı edilirken, Covid-19 salgını bahane edilerek Müslümanların cenazeleri zorla yakılmaya başlandı. (İLKHA)