Gastronomi dalında 2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına giren Gaziantep mutfağı eşsiz lezzetleriyle ulusal ve uluslararası alanda adından sıkça söz ettiriyor.
Özellikle kış aylarında tüketilen Gaziantep’in önemli yöresel ürünleri arasında yer alan menengiç kahvesi, Büyükşehir Belediyesinin girişimleri sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu’nun tescilinin ardından Avrupa Birliği’ne de tescili için başvuru yapıldı.
Avrupa Komisyonu’nda inceleme, ilan ve tescillenme süreçlerinin ardından menengiç kahvesinin kentin lezzeti olduğu Avrupa’da da kabul edilmiş olacak.
40 coğrafi işaret ve bir geleneksel ürün ile Türkiye’de en fazla tescilli ürüne sahip olan Gaziantep’in menengiç kahvesinin yanı sıra Gaziantep mutfağına ait diğer lezzetler olan Antep lahmacunu ve Antep fıstığının Avrupa Birliği’nde tescili için çalışmalar da sürdürülüyor.
Yabani fıstık ağacının meyvesi olan menengiçlerin toplanarak ve yıkanarak kurutulmasının ardından kavrularak çekilmesi ile elde edilen menengiç kahvesi, süt ile hazırlanarak sıcak tüketiliyor.
Kafein içermemesi ve yağ asidi bakımından zenginliğiyle sağlık bakımından da oldukça faydalı olan, yüzyıllardır Gaziantep’te tüketilen menengiç kahvesinin Osmanlı Padişahı 4’üncü Murat’ın Bağdat Seferi sırasında uğradığı kentte kendisine ikram edildiği aktarılır. (İLKHA)