​Halkın sağlığını tehdit eden kanalizasyon sorunu giderilmeli

​HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, Silvan ilçesinde halkı rahatsız eden kanalizasyon sorununun giderilmesi için yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.

Ekleme: 04.03.2021 17:40:13 / Güncelleme: 04.03.2021 17:45:08 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Silvan ilçesindeki Selahattin Mahallesinde geçen kanalizasyon, halkın sağlığını tehdit ediyor. Çeşitli hastalıklara kapı aralayan kanalizasyon çevreye yaydığı kötü kokular nedeniyle mahalleyi yaşanılamaz hale getiriyor.

HÜDA PAR Silvan ilçe Başkanı Adnan Balyen, 20 yıldan bu yana devam eden sorunu gündeme getirip konuyu yetkililerle konuşmasına rağmen kanalizasyonun kapatılması için somut bir adım atılmadı.

Balyen, sorun hakkında DİSKİ ve DSİ müdürleri ile ilçe kaymakamını ziyaret edip ilgili sorunun halli için söz aldıklarını ancak bu güne kadar yetkililer tarafından herhangi bir adımın atılmadığını söyledi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve ilçe halkının sorunlarını dinlemek için Silvan’a gelen HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, Selahattin Mahallesi’nde yaşanan sorunu yerinde inceledi.

Selahattin Mahallesi’ndeki sorunun ciddi boyutlarda olduğunu belirten Dinç, "Burada annelerimiz, babalarımız ve hasta kardeşlerimiz yaşıyor. Diyaliz hastası olan vatandaşlarımız buradan geçiyor. Burada -bırakın yaşamayı- kokudan dahi geçilmiyor. Vatandaşlarımız, bu şartlar altında yaşamak zorunda bırakılması, sosyal devlet anlayışı ile uyuşmuyor. Bu kanal Silvan’a hiç yakışmıyor. İlçe Başkanımız Adnan Baylan da yaşanan bu mağduriyeti 3-4 defa dile getirmesine rağmen halen bu sorun çözülmemiştir. Yetkiler bir empati yapsınlar. Taşan kanalizasyon sularının evlerinin içinde kadar girdiğini düşünsünler. Sorunun ne kadar ciddi olduğunu anlayacaklardır.” dedi.

"Vatandaş bu mikrobun içerisinde kendini ve evini nasıl temiz tutsun?"

Yetkililerin bir an önce yaşanan sıkıntıyı gidermesi gerektiğini ifade eden Dinç, konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

Bu kanalizasyon sorununun bir an önce çözülmesi için derhal hareket geçilmelidir. Hastalık saçan bu kanalın üstü kapatılmalı ve burada yaşayan vatandaşlarımızın, hastalarımızın, evlatlarımızın sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri sağlanmalıdır.

Bu problem çözülmezse mülki amirler, insanların yaşadığı bu sıkıntıdan ve bu hastalığın vebalinden kurtulamazlar. Burada içme su borularının da kanalizasyonun üzerinden geçtiğini görüyoruz. Şu an ‘Pandemi sürecidir ve hastalık vardır, tedbir, temizlik ve maske’ diyoruz ama insanlar bu suyu içiyorlar. Vatandaş şimdi bu mikrobun içerisinde kendini ve evini nasıl temiz tutsun? Şu an ben burada bu röportajı yaparken bile aldığım kokudan dolayı zorlanıp konuşamıyorum. Bu nedenle yetkililer bu kanalizasyon sorununa acilen bir el atmalı ve yaşanan sorunu çözmelidirler.

"Tahtadan olan köprü tehlikeli olmasına rağmen üzerinden korkarak geçiyoruz"

Kanalizasyondan dolayı evlerine gidemeyip kendi imkânları ile tahtadan bir köprü yaptıklarını dile getiren mahalle sakinlerinden Hasina Oyan, ‘‘Biz kanalizasyon kokusundan dolayı kendi evimizin içerisinde dahi duramıyoruz. Burada hem insan hem de hayvan pisliğinin kokusu var ve biz bu kokudan dolayı her zaman hastalanıyoruz. Yetkililerin biran önce buraya gelerek yaşadığımız bu sıkıntıya karşı acil bir çözüm bularak bu kanalizasyonun üzerini kapatıp sıkıntımızın giderilmesini istiyoruz. Evlerimize gidecek dahi bir yolumuz yoktur. Kendi imkânlarımız ile tahtadan bir köprü yaptık ve bu tahtadan köprü tehlikeli olmasına rağmen üzerinden korkarak geçiyoruz." diyerek tepkisini dile getirdi.

"Cumhurbaşkanına dahi sıkıntımızı ilettik ama sıkıntımız giderilmedi"

Silvan’da en büyük mahalle olduklarını ve yaklaşık 20 yıldır iki kilometrelik kanalizasyondan dolayı mağdur olduklarını dile getiren mahalle sakinlerinden Ramazan Muğuç ise, "Bizim evin önünde yaklaşık 2 kilometrelik bir kanalizasyon geçiyor. Bu kanalizasyonun içerisinde sinek ve böcekten tut ne tür pislik deseniz geçiyor. Bizim mahallemiz öyle küçük bir mahalle değil Silvan’da en büyük mahallelerdendir. Mahallemizin içinden geçen bu kanalizasyondan dolayı burada küçüğünden büyüğüne tüm insanlar hastalanıp sıkıntı yaşıyorlar. Bizler yıllardır bu sıkıntıyı çekiyoruz ve bizim bu sıkıntımız yaklaşık 20 yıldır vardır. Biz yıllardır yetkililere gidip sıkıntımızın giderilmesi için başvuruyoruz. Hatta Cumhurbaşkanına dahi sıkıntımızı iletmişiz ve şuana kadar herhangi bir yetkili tarafından sıkıntımız giderilmedi." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler