Batman İl Sağlık Müdürü Mehmet Hakan Pamukçu, Batman’da Coronavirus (Covid-19) ile ilgili yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Aşılama çalışmalarında iyi bir seviyeye gelmek ve ili mavi renk kategorisinde tutmak için büyük bir mücadele verdiklerini belirten Pamukçu, kentte bazı ilçelerdeki aşılama oranlarının istedikleri seviyede olmadığını ifade etti.
Kimi ilçelerde vakanın bulunmadığını, kimi ilçelerde ise vaka sayısının arttığını dile getiren Pamukçu, il merkezindeki vaka sayısının ise ilçelere göre daha az durumda olduğunu anlattı.
“Bir ilin riskli olup olmadığına ilişkin kriterler var”
Türkiye’de 15 günde bir risk haritalarının güncellendiğini belirten Pamukçu “Sayın Sağlık Bakanı haftada bir gün illerdeki vaka oranını açıklıyor. Sağlık Bakanı tarafından bir ilin riskli, düşük riskli, yüksek riskli ve çok yüksek riskli olması için bazı kriterler var. Bunlardan ilki 100 bin kişiye düşen vaka sayısı, ikincisi testlerde çıkan pozitif oranı, üçüncüsü yoğun bakım ve yatan oda servislerinin doluluk oranları gibi kriterler aranıyor. Bu kriterler içerisinde illerin düşük ve yüksek riskli oldukları değerlendiriliyor.” dedi.
“Batman en iyi 3’üncü il”
Daha önce vaka sayılarında en düşük 4 ilden biri olan ve 4’üncü sırada yer alan Batman’ın 3’üncü sıraya gerilediğini açıklayan Pamukçu şöyle devam etti:
“Açıklanan verilere göre 100 bin kişiye düşen vaka sayılarına göre Batman, Türkiye sıralamasına göre dördüncü sıradaydı. Önceki gün açıklanan verilere göre ise üçüncü sıraya gelmiş olduk. Yoğun bakım ve aşılama verilerine göre ise biz, o mavi bölgedeki iller arasında en iyi aşılama oranına sahip ve yoğun bakım ve servislerde yatan hasta sayısı en düşük iller arasındayız. Dolayısıyla şu anda Türkiye’de en iyi pozisyonda olduğumuzu düşünüyoruz. Bu iyi halimiz. Haziran ve temmuz ayından sonra yapılan yoğun çalışmalardan sonra bu seviyeye geldik.”
“Vaka riskini denetlemeler ve aşılarla önleyebiliriz”
Batman’ın 2020 Temmuz ve ağustos aylarında vaka sayısında pik noktayı yaşadığını anımsatan Pamukçu “Alınan tedbirlerle ve sağlık çalışanlarının çabaları ve bütün kurum ve vatandaşların desteğiyle bu duruma geldik. Bu iyi halimizin devamını iki şekilde sağlayabiliriz. Birincisi vaka sayısı yüksek olan illerden gelebilecek riski denetlemelerle önlemek, ikincisi aşılama oranını devam ettirmek.” diye konuştu.
Aşı çalışmaları
Aşı çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Pamukçu, sağlık çalışanlarındaki aşılama oranının yüzde 68’lerde olduğunu ifade etti. Covid-19 geçirenleri de hesaba kattıklarında bu oranın yüzde 80’leri geçtiğini anlatan Pamukçu, yaşlı nüfusundaki aşılama oranlarının ise yüzde 62’lere geldiğini kaydetti.
“Gercüş’te vaka yok, il merkezindeki vakaların sayısı ilçelere göre daha az”
Hizmet sektöründeki işçilerle ilgili aşılama faaliyetlerinin de başladığını vurgulayan Pamukçu şunları söyledi:
“Bu anlamda öncelikli olarak öğretmenleri de aşılamaya başladık. İl merkezimizdeki vakaların sayısı ilçelere göre daha azdır. Gercüş ilçemizde şu anda vaka yok. Hasankeyf ilçemizde uzun süredir vaka olmadığını söylemiştik. Son bir haftadır kamu kurum ve kuruluşlarda çalışanlardan kaynaklı bazı vakamız var. Vakalar bittikten sonra azalacağını da tahmin ediyoruz. Yine Kozluk, Beşiri ve Sason ilçelerimizde merkeze göre daha az vakalarımız bulunmaktadır.”
“Bazı ilçelerdeki aşılama oranı isteğimiz seviyede değil”
Aşılama çalışmalarında iyi bir seviyeye gelmek için büyük bir mücadele verdiklerini belirten Pamukçu “Aşılamayı çok iyi bir seviyeye getirmemiz gerekiyor. Bazı ilçelerdeki aşılama oranı isteğimiz seviyelerde değil. İlçelerde yaşayan yaşlı nüfusundan dolayı kaygılarımız oluşmaktadır. Mülki idare amirlerimizin, belediye başkanlarımızın ve tüm paydaşlarımızın desteğine ihtiyacımız var. Toplamda biz 150 bine yakın test yaptırdık. Günlük ortalama 300 civarında testimiz var. Şu anki pozitif oranımız yüzde üç dolayında, bu anlamda Türkiye’deki iyi iller arasındayız.” ifadelerini kullandı.
“Sıkıntıları bir daha yaşamamak adına kurallara uyalım”
Batman’ın mevcut iyi halini koruyabilmesi için İçişleri Bakanlığının genelgesine uyması gerektiğini söyleyen Pamukçu konuşmasının sonunda şu uyarılarda bulundu:
“Şu anda bir tehlike işareti yok fakat serbestleşmeyle beraber bizim bazı kaygılarımız var. Bu anlamda daha önce yaz aylarındaki vaka yayılmasını daha çok toplu yaşam alanlarında, taziye evlerinde, kaçak düğün ve nişanlarda görmüştük. Dolayısıyla o dönemdeki sıkıntıları bir daha yaşamamak adına toplu alanlar, taziye, düğün ve nişanların İçişleri Bakanlığının genelgesinin sınırları çerçevesinde uyulması çok önem arz etmektedir.”(İLKHA)