İkinci el araç piyasasının hareketlenmesini bekliyorlar

Salgının başlamasıyla ikinci el araç piyasasında yaşanan fiyat artışı, aşının ardından bir nebze de olsa düşüşe geçti. Araç piyasasındaki hareketliliğin yaklaşık 5 aydır durduğunu belirten sektör temsilcileri, araç piyasasıyla ilgili konuştu.

Ekleme: 03.03.2021 15:05:09 / Güncelleme: 03.03.2021 15:05:44 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Türkiye genelinde olduğu gibi Batman’da da son aylarda ikinci el araç satışlarının durma notasına geldiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, geçtiğimiz yıl yaşanan hareketliliğin yerini son aylarda büyük bir durgunluğun aldığını belirtiyor.

Son aylarda altın ve dövizdeki düşüşlerin ikinci el araçlara olan talebi durma noktasına getirdiğini belirten sektör temsilcileri, halkın yüksek fiyata aldığı altın ve dövizleri düşük fiyata bozdurmak istemediklerini ifade ettiler.

Bu durumun ikinci el araç satışlılarını da çok etkilediğini söyleyen sektör temsilcileri, altın ve döviz kurlarının uzun süre bir seviyede durması halinde piyasanın canlanabileceği öngörüsünde bulundular.

İkinci el araç fiyatlarının daha da düşmesini beklediklerini belirten vatandaşlar ise araç fiyatlarının halen çok yüksek olduğunu, fiyatların düşmesi için devletin gerekli adımları atması gerektiğini kaydettiler.

“Dolar bir seviyede durursa piyasa canlanır”

Havaların ısınmasıyla araç satışlarının artacağını beklediklerini söyleyen galerici esnafı Mehmet Sabri Tek “2020 Ekim ayından şu ana kadar ikinci el araç piyasalarında ciddi bir durgunluk var. Araç piyasasının durgunlaşmasının sebebi ise dolar ve altındaki iniş ve çıkışlardır. Bu da araç ticaretini durma noktasına getirdi. Esnaf çek ve senetlerini ödemek için araç fiyatlarında biraz indirime gitti. Onun dışında araç fiyatlarında bir düşüş yok. Dolar bir seviyede durursa piyasa canlanır. Havaların ısınması ve hastalığın da azalmasıyla araç satışları da başlar diye bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Genel anlamda düşüş yok”           

İkinci el araç satışlarının durma sebebini dövizdeki iniş ve çıkışlara bağlayan bir diğer galerici esnafı Uğur Alphan ise şunları söyledi:

“İkinci el araç satışlarımız yaklaşık 4-5 aydır durgun. Durgunluğun sebebi de döviz fiyatlarındaki artış ve insanların elindeki nakit sıkıntısıdır. Bu süreçte arabasından sıkılan veya nakit ihtiyacı olanlar araçlarını biraz uyguna verebiliyor. Aracını satma zorunda kalan kişiler de örneğin 100 bin liralık aracını 80 bin liraya vermek zorunda kalıyor. Bu da dış piyasada araç fiyatları düşürüyor. Genel olarak ise araç fiyatlarında böyle bir düşüş yok.”

“Ne biz ne de halk araba alamıyor”

Dövizin düşmesinin piyasaya etkisi olduğunu ifade eden Alphan “İnsanlar döviz kurlarının yükseldiği zamanlarda yoğun bir şekilde dolar ve altın aldılar. Bunun da piyasaya etkisi çok oldu. Doları 8 liranın üstünde alan kişiler, şu anda fiyatların düşmesi nedeniyle bozdurmak istemiyor. İnsanlar ellerindeki dövizi bozdurmayınca, piyasada nakit sıkıntısı yaşanıyor. Bu da araç piyasasına yansıyor. Bu durumda ne biz ne de halk araba alamıyor. Bu süreçte devlet KDV’ye zam yaptı. Zaten piyasa durgun, en ufak bir araç satışımız yok. Devletin bu duruma bir el atması, halka yardımcı olması gerekir.” dedi.

“Mart ayından sonra ikinci el araç piyasası canlanacak”

“Altın ve dövizdeki düşüşler değerini korursa piyasada canlanır” diyen galerici esnafı İhsan Arslan ise şöyle konuştu:

“Otomobil fabrikaları aralık ayından beri 2020 yılındaki araçlarını kampanyalarla piyasaya sürdüler. 2020 sıfır araçlar tükenince inşallah mart ayından sonra ikinci el araç piyasası da açılacaktır. Altın ve dövizdeki düşüş değerini korursa piyasada canlanır. Ama dövizde aşırı bir yükselme olursa millette güven kalmaz. Bu sefer sadece araba sektörü değil bütün sektörler durur. Dolar 7 lira civarında, altının da gramı 350 lira civarında dengesini korursa bütün piyasa açılır. Bu şekilde piyasanın açılmasını da umut ediyoruz.”

“Araba almak istiyoruz ama alamıyoruz”

Araç fiyatların çok yüksek olduğunu belirten vatandaş Agit Tansu “Araba fiyatlarını sormaya geldim, fiyatlar çok yüksek olduğu için arabalar alınmıyor. İki ay önce sattığım arabayı şu anda aynı fiyata alamıyorum. 65 bin liraya sattığım arabaya şu anda 75-80 bin lira istiyorlar. Biz kendi değerinde araba almak istiyoruz ama alamıyoruz. Devlet bu durama bir el atması gerekmektedir.” dedi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler