Almanya'da müslümanlar neden Hristiyan Demokratlara oy veriyor

Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli seçmenler oy verdikleri siyasi partiyi değiştirmeye başladı. Önceki yıllarda oylarını solcu Sosyal Demokratik Parti'den yana kullanan Müslümanlar 2019'dan bu yana Hristiyan Birlik ve Hristiyan Demokrat partilerine oy vermeye başladı. Peki ama neden?

Ekleme: 02.03.2021 19:19:57 / Güncelleme: 02.03.2021 19:21:10 / Güncel
Destek için 

Almanya'da yaşayan Türkiyeli hızla parti değiştirmeye başladı. Batı'da daha çok sol sosyalist partilere oy vererek faşist ve Hristiyan motifli partilerin iktidara gelmesini engellemeye çalışan Müslüman seçmenler tercihlerini değiştirmeye başladı.

Normal şartlarda kendi gelecekleri için sol ve liberal partileri destekleyen kitle son yıllarda sol ve liberal partilerin eşcinsellik ve kürtaj konusundaki tutumlarından rahatsız oldu ve Hristiyani motifli partileri desteklemeye başladı.

Anti-Muslim racism: Merkel and "the danger of self-Islamisation" -  Qantara.de

2015 yılında yapılan araştırmaya göre Almanya'daki Türkiye kökenli seçmenler yüzde 50 oranında  Sosyal Demokrat Partiye (SPD) oy verirken kürtaj ve eşcinsellik söylemlerinin artmasına tepki olarak Merkel'in partisi CDU'ya yönelmeye başladı. Son dönemde sol partiye verilen destek yüzde 13 olarak ölçüldü.

Sol Partilerden kopan seçmen Hristiyan Demokrat Birlik ve Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) partilerine yöneldi. Bu partilere oy veren Türkiyeli seçmenlerin oranı 4 yıl içinde  yüzde 17'den yüzde 53'e yükseldi.

Uzmanlar bu değişimin  Türkiye kökenli seçmen için dini görüşlerin önemini yansıttığını düşünüyor.