Masa başı çalışanlar risk altında!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, boyun ağrıları ile ilgili önemli bilgiler ve boynu korumaya yönelik tavsiyeler paylaştı.

Ekleme: 02.03.2021 10:32:08 / Güncelleme: 02.03.2021 10:32:08 / Sağlık
Destek için 

Haber Merkezi

Ağrının çok kapsamlı bir konu olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, “Ağrı esas itibariyle vücudun homeostatik mekanizması içinde yer alan ve vücutta bir şeylerin yolunda gitmediğini, bir problem olduğunu gösteren uyarı sistemidir. Dolayısıyla hastalıklar olduğunda ağrılar sayesinde hekime gidiyoruz. Bir problem olduğu konusunda uyarılmış oluyoruz. Birtakım tetkikler ve muayeneler başlıyor. Dolayısıyla ağrı çok fazla nedeni olan bir şeydir. Örneğin baş ağrısı bine yakın nedenle ortaya çıkabiliyor” ifadelerini kullandı.

BOYUN FITIKLARI YAYGIN GÖRÜLEN BİR RAHATSIZLIK

Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, ‘Stres varsa, psişik bir travma yaşanmışsa kaslarda spazm meydana gelir’ dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Bu durum boyun ağrısı nedenidir. Omurilik ya da omurgada bir tümör varsa veya enfeksiyon varsa bu da bir boyun ağrısı nedenidir. Boyun fıtıkları çok yaygın olarak gördüğümüz durumlardır. Dolayısıyla kolayca çözümlenebilir, tedavi edilebilir hatta kendi haline bırakıldığında bile düzelebilecek basit nedenlerden son derece ağır, ciddi, tedavileri güçlük gösteren hastalıklara kadar çok geniş yelpazede pek çok hastalığın belirtisi olarak boyun ağrısı ortaya çıkabilir. Boyun ağrısının nasıl ortaya çıktığı da önemli.”

UZUN SÜRE AYNI VE YANLIŞ POZİSYONDA DURMAKTAN KAÇINILMALI

Fiziksel aktivite ve doğru spor yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, “Normal zamanlarda boynu ve omurgayı da doğru kullanmak gerekli. Ani, kontrolsüz, kişinin gücünü aşan zorlanmalar, rutinin dışına çıkan aşırı hareketler, aynı veya yanlış pozisyonda uzun süre durma ve oturmaktan kaçınılmalı. Masa başı çalışanların ve uzun süre ameliyatta kalan hekimlerin boyunları uzun süre aynı pozisyonda kalabiliyor, boyun ağrısı yaşayabiliyorlar. Düzenli, doğru ve bilinçli egzersizler, fiziksel aktiviteler yapılmalı ve normal zamanlarda da boynu zorlayacak kontrolsüz hareketlerden kaçınılmalı” dedi.