VİCDANSIZLIĞIN DİBİ! Arakanlıları kurtarmak zorunda değiliz

Myanmar’da ordunun katliamlarından kaçarak hayatta kalabilen Arakanlı Müslümanlar, sığındıkları Bangladeş’ten de gerekli desteği görmedi. Bangladeş hükümeti, bir yandan Arakanlı Müslümanları botlara bindirerek denizlere veya ıssız adalara terk ederken diğer yandan da uluslararası toplumun bu konudaki tepkilerine karşı çıkıyor. Bangladeş Dışişleri Bakanı Abul Kalam Abdul Momen, ülkesinin denize sürüklenen Arakanlıları kurtarma yükümlülüğü olmadığını savundu.

Ekleme: 01.03.2021 10:29:01 / Güncelleme: 01.03.2021 10:29:01 / Dünya
Destek için 

Dış Haberler Servisi - Bangladeş Dışişleri Bakanı Abul Kalam Abdul Momen, Myanmar ordusunun katliamlarından kaçarak ülkesine sığınan Arakanlı Müslümanlar hakkında vicdansızca açıklamalarda bulundu.

Momen, ülkesinin Andaman Denizi'nde sürüklenen 81 Arakanlı mülteciyi "kurtarma yükümlülüğü olmadığını" söyledi.

Momen Reuters'e verdiği demeçte hükümetinin, Arakanlıları asıl Hindistan'ın veya Myanmar'ın kabul etmesini beklediğini dile getirdi. Bakan, "Onlar Bangladeş vatandaşı değil, Myanmar vatandaşı. Bangladeş'in kara sularından bin 700 kilometre, "Hindistan topraklarından 147, Myanmar'dan ise 324 kilometre uzaktalar. Bu nedenle onları kurtarmak için bir yükümlülüğümüz yok.” ifadelerini kullandı.

Momen ayrıca mültecilerle diğer ülke ve kuruluşların ilgilenmesi gerektiğini de aktardı.

MÜSLÜMANLARIN BHASAN CHAR'A YERLEŞTİRİLMESİ TEPKİLERE YOL AÇMIŞTI

Arakanlı Müslüman mültecilerin, Cox's Bazar bölgesindeki kamplardan, 100 bin kişiyi barındırma kapasitesine sahip olduğu söylenen Bhasan Char'a taşınmaya başlanması, insan hakları örgütleri ve yardım kuruluşlarınca tepkiyle karşılanmıştı.

Bu plana karşı çıkan örgütler, Ada'nın sellere ve bölgede sık yaşanan kasırgalara karşı savunmasız olduğunu belirtiyor.

Ada'daki Arakanlı Müslüman mültecilerin yiyecek, su, tıbbi bakım ve eğitim gibi hizmetlere erişip erişemeyeceği konusundaki endişeler de defalarca dile getirilmişti.

Güney Asya'da haziran-eylül döneminde etkili olan şiddetli muson yağışlarının yol açtığı afetler ve kazalar nedeniyle Bhasan Char'da yaşam oldukça zorlaşıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews, "Arakanlı Müslümanların Bhasan Char Adası'na bağımsız bir BM değerlendirmesi olmadan yerleştirildiği" yönündeki haberlerden endişe duyduğunu bildirmişti.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina da tepkilere rağmen Arakanlı Müslümanların Ada'ya yerleştirilmesine devam edileceğini duyurmuştu.