Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) iş birliği ile uygulanan “Pandemi sürecinde Toplum Sağlığı ve Esnaf-Sanatkarın Desteklenmesi Projesi”nin tanıtımı ve tesisin açılışı yapıldı.
Şehitkamik ilçesi Sanayi Mahallesi’nde bulunan Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Mesleki Eğitim Merkezi’nde kurulan tesisin açılışı öncesi Vali Davut Gül, düzenlenen toplantıda tesis ile ilgili yetkililerden bilgi aldı. Merkezde kurulan maske üretim tesisini ve diğer tesisleri gezen Vali Gül, maske üretimi yapan personellerle sohbet etti.
Tesisteki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Gül, maske üretim tesislerinin sayısının artmasının önemli olduğunu söyledi.
video
Tesisin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür eden Gül, “Pandemi dönemin başında Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte 15 milyon maske dağıtmıştık. Yine aynı şekilde güvenli okul başta olmak üzere bu tür ihtiyaçları karşılamıştık. Ama her kurumun bu anlamda bunu kendine iş edinmesi lazım. Bu tür malzemeler esnaf ve vatandaşlarımızın ihtiyacıdır, bunlar piyasada var. Fakat kurumlarında maskeleri ücretsiz dağıtmaları, bu dönemde bu işe sahip çıkmaları her türlü takdire şayandır.” dedi.
Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Ömer Küsbeoğlu da tesiste üretilen maskeleri esnaf ve sanatkarlara ücretiz dağıtılacağını söyledi.
Vali Gül’e, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep Sanayi Odası Adnan Ünverdi, ILO ve UNDP Türkiye yetkilileri ile GESOB’a bağlı oda başkanları eşlik etti.
Proje ve tesis hakkında
Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği il genelinde toplumun, esnaf ve sanatkarın korunabilmesi, işletmelerin bu süreçte üretimi aksatmadan ekonomik faaliyetlerini sürdürebilmesi için yerelde birtakım çalışmalar yürütüyor.
Bu çalışmalar kapsamında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye ile iş birliği yaparak salgın süreci sebebiyle koruyucu maskelere artan ihtiyaçları karşılamak, çalışma ortamlarında hijyen koşullarını sağlamak ve çalışanların becerilerini geliştirmek için Gaziantep’in Esnaf, Sanatkâr ve KOBİ’lerini desteklemek için güçlerini birleştirdi.
Proje kapsamında iş yeri temelli mesleki eğitim uygulamaları ile 20 kişinin istihdamı sağlanarak 500 adet pedallı dezenfektan standı ve bir milyon adet tıbbi yüz maskesi üretimi hedefleniyor. Söz konusu üretimlerin ücretsiz dağıtımı sağlanarak yaklaşık 4 bin 500 KOBİ ve 40 bin çalışanın faaliyet gösterdiği kentin sanayi bölgesinde binlerce işçinin maske ve dezenfektan ihtiyacının karşılanması planlanıyor.
Proje ile işçi, esnaf ve sanatkarın salgın sürecinde hayat kurtaran kişisel koruyucu ve ekipmanlara erişimlerinin sağlamasının yanı sıra her iki BM kurumunun da beceri geliştirme, mesleki eğitim ve Gaziantep ilindeki istihdam edilebilirliği yoluyla yerelde sosyo-ekonomik yapının güçlenmesi için Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Mesleki Eğitim Merkezi’nde kurulan üretim hattında istihdam edilen 10 kadın ve 10 erkek bulunuyor. (İLKHA)