DOĞRUHABER / Hasan Işık
ABD merkezli sosyal paylaşım platformu Twitter, İran, Ermenistan ve Rusya ile bağlantılı olduğunu belirttiği yüzlerce hesabı kapattı. Kurum bu hesapların şirketin 'manipülasyon politikalarını' ihlal ettiğini dolayısıyla kalıcı olarak kapatıldıklarını kaydetti. Toplamda 373 hesap kapatılırken bunlardan 238'inin İran, 100'ünün de Rusya'da faaliyet gösterdiği bilgisi paylaşıldı. Kapatılan Rusya menşeli hesapların ABD ve AB'yi hedef aldığı ve NATO'ya olan güveni zayıflatıcı paylaşımlara yer verildiği belirtildi. Azerbaycan'ı hedef almak için açılan diğer 35 hesabın da Ermenistan kaynaklı olduğu ve bunların da kapatıldığı bildirildi.
SUÇ: 'NATO VE İSTİKRARINA İNANCI BALTALAMA'
Twitter, 'Rusya bağlantılı' olduğunu öne sürdüğü ve 'NATO ve istikrarına inancı baltalamaya' çalışan 69 hesaptan oluşan bir ağın ifşa olduğunu iddia etti. Ayrıca 31 hesap, ABD ve Avrupa Birliği’ne etki yapmaya çalışma suçlamasıyla kapatıldı. Twitter’ın Rus hesapları kapatma kararına Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisi gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Twitter’in kapatma kararı için kullandığı bahane için “ilginç ifade” nitelendirmesinde bulundu. Rus diplomat, “Bu ifade, milyonlarca kullanıcıya karşı kullanılabilir. Navalnıy ve arkadaşlarının hesapları bile. Etki ajanlarının isteği üzerine Rusya karşıtı yaptırımların ne hızla çıkardığı dikkate alındığında, onlar gerçekten ABD ve Avrupa Birliği’ne etki yapıyor” ifadesini kullandı. Zaharova, “Kapatma gerekçesini inceleyeceğiz ve uzman görüşünü sunacağız” diye kaydetti.
'DEVLET DESTEKLİ HESAPLARI' ETİKETLEME SİSTEMİ
Twitter, geçen sene başlattığı 'devlet destekli hesapları' etiketleme sisteminin kapsamını genişletmeye başlamıştı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, etiketleme sistemine 'devlet destekli bilgi operasyonu yapmakla' suçladığı ülkeler de dahil edilecek. 'Devlete bağlı hesapları tespit etmek için çalışmalarımızı genişletiyoruz' başlığı ile duyurulan karara göre, Twitter'ın müdahale ettiği ülke sayısı artıyor. Yeni sistemde dışişleri bakanları, kurumsal oluşumlar, büyükelçiler ve resmi sözcüler gibi hükümet yetkilileri etiketlenecek. Şirket, geçen ağustosta da ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin'den bazı resmi hesapları 'etiketlemişti'.
ABD VE AVRUPA’YA AYRIMCILIK YAPIYOR
Ancak medya alanında, Rusya ile Çin'in medya kuruluşları 'devlet destekli' diye etiketlenirken, BBC, Voice of Amerika, Deutsche Welle gibi batı medya kuruluşları bu etiketlemeden muaf bırakılmıştı. Sputnik ve RİA Novosti'nin bağlı olduğu Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı da, söz konusu uygulamanın çifte standart olduğunu açıklayarak batı medyasına yönelik de aynısının yapılmasını beklediklerini açıklamıştı.
ETİKETLEMEDE ÇİFTE STANDART
Öte yandan şirket, söz konusu kararın hem alıcısı, hem de uygulayıcısı konumunda. Herhangi bir ülkenin 'bilgi operasyonu yürüttüğüne' yönelik iddiaların gerçekliği, tamamen 'Twitter'ın insafına' kalmış vaziyette. Twitter'ın bu tür siyasi kararları hangi uluslararası kanuna dayanarak veya hangi kurul eliyle aldığı ise bilinmiyor. Bu konuda Twitter kullanıcılarının elindeki tek veri, internet sitesinde ilan edilen şirket politikası. Bu durum da, şirketin etiketleme politikasında çifte standart uyguladığı iddialarını güçlendiriyor. Twitter tarafından alınan bu yeni etiketleme kararı ise 17 Şubat'ta yürürlüğe girmişti.