HABER MERKEZİ
Yeni bir anayasa için tüm siyasi partilerin yuvarlak masada oturması gerektiğini söyleyen HÜDA PAR Genel Başkanvekili Zekeriya Yapıcıoğlu, MHP’nin ilk dört maddesinin kendileri için kırmızıçizgi olduğunu belirtmesi ve AK Parti'nin de buna destek vermesinin yeni anayasa çalışmalarında sonuç alınmasını tehlikeye düşüreceğine dikkat çekti. Yapıcıoğlu, “Eğer yeni bir anayasa yapılacaksa, bu ülkede ne kadar parti ve taraf varsa hepsinin yuvarlak bir masada oturması gerekir. Elbette bu yuvarlak masada herkes fikrini söyleyecektir. Her partinin aynı noktada bulunması gerekmiyor, ama herkes bulunduğu yerden bir adım atarsa diğerlerinin de kabul edeceği bir uzlaşı noktası bulunabilir.” dedi. MHP’nin anayasa konusundaki tutumuna ilişkin soruyu da cevaplayan Yapıcıoğlu, “MHP daha tartışmaların başında anayasanın ilk dört maddesinin kendileri için kırmızı çizgi olduğunu beyan etti. AK Parti de bu beyana destek verdi. Bu tutum çalışmaların yeni bir anayasa ile sonuçlanmasını tehlikeye düşürür. Bu nedenle yeni anayasa çalışmaları olumsuz neticelenebilir.” ifadelerini kullandı.
“YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARINDA ‘ŞUNU DEĞİŞTİRTMEYİZ’ GİBİ BİR TAVIR OLMAMALIDIR”
Yeni anayasada Kürt kimliğinin tanınması gerektiğini sözlerine ekleyen Yapıcıoğlu, “Yeni anayasa çalışmalarında ‘şunu değiştirtmeyiz’ gibi bir tavır olmamalıdır. Yapılacak yeni anayasa ile Kürt meselesinin çözümü de sağlanabilir. Bazı önerilerimiz var. Kürt kimliği anayasal olarak tanınmalıdır. Çünkü Kürtler de Türkler gibi bu devletin asli kurucularındandır. Kürt dili önündeki engellerin kaldırılması gerekir. Mevcut anayasa, Türkçe dışında hiçbir dilin vatandaşlara anadilleri olarak öğretilemeyeceğini söylüyor. Anayasanın ilk dört maddesi değişmeden çözüm bulmak zordur.” diye kaydetti.
“KÜRT DİLİNİN ANAYASAL OLARAK TANINMASI GEREKTİĞİNİ PARTİ PROGRAMIMIZA YAZDIK”
Kürt kimliğinin ve anadilde eğitim hakkının tanınması Türkiye’yi rahatlatacağını söyleyen Yapıcıoğlu, parti programlarının önemli başlıklarından birinin “Kürt Meselesi” olduğunun altını çizdi. Kürt meselesinin çözülmesi için Kürt dilinin anayasal olarak tanınması gerektiğini de vurgulayan Yapıcıoğlu, “Kürt meselesinin çözülmesi için Kürt kimliğinin ve Kürt dilinin anayasal olarak tanınması gerektiğini parti programımıza yazdık. Yine parti programımızda Kürtçenin ikinci resmi dil olması gerektiğini izah ettik. Biz bunu yaklaşık 10 senedir çeşitli vesilelerle dile getiriyoruz. Bu yönde çalışmalarımız partimizi kurduğumuzdan beri vardır ve Allah'ın izniyle bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz.” ifadelerini kullandı.
"DİLLER ALLAH’IN AYETLERİNDENDİR"
Geçtiğimiz gün Uluslararası Anadil Günü’ne ilişkin açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Şehzade Demir de “İnkar ve asimilasyon politikalarının tezahür ettiği hususlardan biri de anadillere yönelik yasaklardır. Bunun önüne geçmek için UNESCO, 21 Şubat gününü Uluslararası Anadil Günü olarak ilan etmiştir. Çok dillilik bir medeniyet tezahürüdür. Toplumları kendi kültürlerine bağlayan unsurların en önemlisi dildir. Bu nedenle anadillerin desteklenerek yaşatılmaları; devletlerin kendi toplumlarına ve insanlığa karşı temel sorumluluklarındandır. Dillerin unutulması, aslında medeniyetlerin ve kadim kültürlerin yok olmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanının geçtiğimiz günlerde ifade ettiği ‘Ana dilleriyle bağları zayıflayan toplumların zamanla sürüleşmesi, sömürgeleşmesi, kimliksiz hale gelmesi kaçınılmazdır’ cümlesi bu anlamda önemli bir gerçeği göz önüne sermektedir.” dedi.
“BUGÜNE KADAR FARKLI DİLLERİN KORUNMASI YÖNÜNDE CİDDİ BİR İRADE ORTAYA KONULMAMIŞTIR”
Anadilde eğitimin önemine dikkati çeken Demir, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türkiye, anadil karnesi zayıf ülkelerden biridir. Yıllarca uygulanan asimilasyon politikaları nedeniyle Kurmancça, Zazaca, Pomakça, Çerkezce, Arapça ve Süryanice gibi diller zamanla unutulmaya yüz tutmuş, bu dilleri konuşan vatandaşlar anadillerini çocuklarına yeterince öğretememişlerdir.
Türkiye vatandaşlarının kimliksizleşmelerinin önüne geçmek, öncelikle devletin temel sorumluluğudur. Ancak bugüne kadar farklı dillerin korunması yönünde ciddi bir irade ortaya konulmamıştır. Bilakis Farklı dillerin varlığını bir tehdit olarak gören anlayışın bazı dönemlerde devlet politikasına dönüşmesi, insanların ötekileştirilmesine neden olmuştur. Dillerin varlığına ilişkin önyargılardan arınmış bir resmi bakış açısı geliştirilmeli, dil çeşitliliği topluma bir medeniyet bakiyesi olarak sunulmalıdır. Türkçe’nin korunması ve geliştirilmesine verilen önem, vatandaşların anadilleri olarak konuştukları diğer dillere de verilmeli ve anadilde eğitimin önü açılmalıdır.”
SOSYAL MEDYADAN #AnaDil ÇAĞRISI
Önceki gün sosyal medyada HÜDA PAR’a bağlı HÜR EKİP Sosyal Medya Platformu’ndan başlatılan #AnaDil binlerce mesaj yazıldı. Siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve vatandaşlar anadilin anayasal güvence altına alınması çağrısında bulundu. İşte o mesajlardan bazıları;
HÜDA PAR Genel Başkanı İshak SAĞLAM
Çok dillilik medeniyetin tezahürüdür. Dünya çapında yok olduğu bilinen dillerin sayısı 500’den fazladır. Dillerin unutulması, medeniyetlerin ve kadim kültürlerin yok olmasıdır. #Anadil'lerin desteklenerek yaşatılmaları, devletlerin kendi toplumlarına karşı temel sorumluluğudur.
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı M. Hüseyin YILMAZ
Lafa gelince “Türk, Kürt kardeştir. Bu devlet Kürdün de devletidir” deniyor. Öyleyse; Neden, Anayasada Kürdün de adı ve dili yok? Neden, Kürdün kimliği ve dili yok sayılıyor? Neden, Kürdün #anadil’i ile eğitim görmesine engel olunuyor? Neden...?
HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal ELİBÜYÜK
Türkler ve Kürtler bu ülkenin kurucu unsurudur. Türkiye Türklerin de Kürtlerin ülkesidir. Türkçeye verilen değer Kürtçeye de verilmelidir. Kardeşlik mesajları sloganda kalmamalı. #AnaDil'de eğitim Türkiye'yi bölmeyeceği gibi geleceğe emin adımlarla yürümesine vesile olacaktır.
İttihadul Ulema Genel Başkan Yardımcısı Suat Yaşasın
Nasıl ki..
"Dinde zorlama yoktur!" (Bakara 256)
Aynı şekilde..
"Dilde de zorlama yoktur!"
#AnaDil öğretimini..
"Kolaylaştırın zorlaştırmayın" (Hadis)
Yazar Mehmet Ali Gönül
Dün AA'nın bir haberinde Bulgaristan’da #AnaDil olarak Türkçe'ye ilginin azaldığı ve artırılması gerektiğine dair haber vardı. Veliler uyarılıyordu. BENCE DE HERKES #AnaDil ini Kürtçe, Arapça, Zazaca, Lazca KONUŞABİLMELİDİR. Bu; fıtrattır, zenginliktir!
İttihadul Ulema Üyesi Molla Cemal Çınar
#AnaDil Bütün insanların ortak hukuki haklarından biri de kendi anadilinde konuşma ve eğitim görme hakkıdır.
HÜDA PAR GİK Üyesi Meryem KİRAZ
Çanakkale'de savaşan atalarımız asla dil ve ırk kavgasına girmemişlerdir. Cennet vatanımız için omuz omuza düşmanla çarpışmışlardır. Ülkemizde her dilin konuşulması bizim kavgamız değil zenginliğimiz olacaktır. #AnaDil her ferdin hakkıdır. #Anadilde eğitim ana sütü gibi helaldir.
HÜDA PAR Kadın Kolları
Kesinlikle #Anadil'in önündeki bütün engeller kaldırılarak, annelerin evlat ve torunlarıyla iletişimi kolaylaştırılmalı...
Yazar Ramazan Selimoğlu
#AnaDil'de konuşmak, eğitim almak ülkeyi bölmez bilakis birleştirir. Bir bütün haline getirir. Kardeşlik bağını zayıflatmaz, kuvvetlendirir. Kültür ve medeniyet zenginliği olarak büyük 1 kazançtır.
Yazar Ömer Saruhan
#AnaDil bana Allah'ın bir lütfudur. Herkes gibi Kürtlerin de #Anadil de eğitim hakkı vardır.