TÜİK işsizlik rakamlarında AB’ye uyacak

TÜİK, AB ülkeleri işgücü araştırmalarında uygulama birliğini sağlamak için üçer aylık hareketli ortalamalar yerine Nisan ayından itibaren bağımsız aylık tahminlere dayalı yayımlamaya başlayacak.

Ekleme: 23.02.2021 08:21:44 / Güncelleme: 23.02.2021 08:21:44 / Ekonomi
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Hanehalkı İşgücü Araştırması” hakkında bir basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

AB ÜLKELERİ İLE EŞ ZAMANLI OLACAK

“… TÜİK yeni standartların işgücü araştırmasına yansıtılması amacıyla Eurostat tarafından oluşturulan Avrupa Birliği (AB) üyesi ve aday ülkelerin İstatistik Ofislerinin katıldığı görev gücü toplantılarına aktif katılım sağlamıştır. Bu çalışmalar sonucunda, AB ülkeleri işgücü araştırmalarında uygulama birliğini sağlamak için 2019/1700 sayılı Bütünleşik Avrupa Sosyal İstatistik Tüzüğü oluşturulmuştur. 2021 Ocak ayından itibaren yürürlüğe giren tüzük ile tüm AB ülkelerinin 19. ICLS tanım ve standartları ile uyumlu istatistik üretimine 2021 yılında başlaması gerekmektedir. TÜİK, referans ayı 2021 Ocak ayı olan haber bülteni ile birlikte AB ülkeleri ile eş zamanlı olarak, HİA'da Bütünleşik Avrupa Sosyal İstatistik Tüzüğü'nde yer alan standartlara uygun biçimde 19. ICLS kararları ile belirlenen tanımları kullanmaya başlayacaktır.”

BAĞIMSIZ AYLIK TAHMİNLER

“Bu çerçevede "İşgücü İstatistiklerinde" temel olarak aşağıda belirtilen nedenlerle revizyon gerçekleştirilecektir. I - Son yıllarda, işgücü istatistikleri için mevcut standartların güncellenmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini gösteren; - Çalışma türleri ve işgücü piyasasındaki değişimler,- Gelişen politika ihtiyaçları, - İşsizlik oranının tek başına atıl işgücünü ölçmede yeterli olmaması gibi bir dizi gelişmeler neticesinde güncellenen tanımlara uyum sağlanacaktır. II - Mevcut durumda, üçer aylık hareketli ortalamalar ile aylık olarak yayımlanan işgücü istatistikleri yerine bağımsız aylık tahminlere ilişkin sonuçlar yayımlanmaya başlanacaktır. Bu sayede daha zamanlı ve tek aya ilişkin göstergeler üretilecektir. Aylık haber bültenleri ile özet temel işgücü göstergeleri kamuoyu ile paylaşılacak olup çeyreklik ve yıllık bültenlerde ise mevcutta paylaşılan detay korunacaktır. HİA sonuçlarının, yeni tanımlara göre karşılaştırılabilir serileri hesaplanarak kamuoyu ile paylaşılacaktır…”