Avrupa’da alarm zilleri IRKÇILIK SIRADANLAŞTI

Batı’nın ırkçılık ve sömürgecilik üzerine inşa ettiği düzen, kendi eteklerini yakmaya başlayınca Avrupa’da alarm zilleri çalmaya başladı. Irkçı saldırı ve açıklamaların sıradanlaştığı Avrupa’da, geleceklerinden korkan bazı ülke liderleri bu soruna yönelik çözüm arayışları içerisine girmiş durumda. Kendilerinin ekip büyüttüğü ırkçılığın ulaştığı boyutlara değinen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Ülkemizde ırkçılık günlük hayatta sıradanlaştı, yaşamı mahvediyor, öldürüyor.” diyerek iç yandı.

Ekleme: 22.02.2021 07:39:57 / Güncelleme: 22.02.2021 10:20:25 / manşetler
Destek için 

DIŞ HABERLER SERVİSİ 

Avrupa ülkelerinde popüler hale gelen ırkçı saldırıların çoğalması Batılı ülke liderlerini rahatsız etmeye başladı. Almanya’nın Hanau şehrinde geçen yıl önce dokuz kişinin öldürüldüğü ırkçı saldırı ile ilgili mesaj yayımlayan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Ülkemizde ırkçılık günlük hayatta sıradanlaştı, yaşamı mahvediyor, öldürüyor. Hanau'da olanları hiçbirimiz tahmin etmedik diyemez" değerlendirmesinde bulundu.

DEVLET DAMARLARINDAN IRKÇILIK AKIYOR

Almanya’da ırkçı düşüncenin devletin her yerine hakim olduğuna işaret eden Heiko Maas akıllara yönelttiği, "Kurbanların yakınlarının bugün hala resmi makamlarda bürokratik soğukluktan şikayet etmeleri nasıl olabiliyor?" şeklindeki soruya, "Belki bu kurbanlarının isimleri Peter, Marie veya Georg değil de Fatih, Mercedes ve Sedat olduğu içindir" diye cevap vererek ırkçılığın ulaştığı boyutu gözler önüne sermiş oldu.

Almanya'nın Hanau kentinde, 19 Şubat 2020'de ırkçı terörist Tobias Rathjen tarafından şehir merkezindeki iki kafeye düzenlenen saldırı sonucu 4'ü Türk, 9 kişi hayatını kaybetmişti.

IRKÇILIĞA KARŞI HÂLA NEDEN TÜM ALARM ZİLLERİ ÇALMIYOR?

Ülke genelinde ırkçılığın sıradanlaştığına ve bunun artık geleceklerini tehdit eden büyük bir soruna dönüştüğüne dikkat çeken Almanya Dışişleri Bakanı “Ülkemizde ırkçılık günlük hayatta sıradanlaştı, yaşamı mahvediyor, öldürüyor. Hanau'da olanları hiçbirimiz tahmin etmedik diyemez. Bu eğilim artıyor. Neden bizde tüm alarm zilleri çalmıyor.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında ırkçılığın ülkelerinde oluşturduğu tahribatlara dikkat çeken Maas, “Onları ülkemizde eşit haklara sahip vatandaş olarak değil, yabancı olarak gördüğümüz içindir. Kurumlarda, resmi dairelerde, mağazalarda, okullarda, otobüs ve trenlerde günlük ırkçılık bizi değil, onları etkilediği içindir.” diyerek hem sorunun temeline hem de ulaştığı boyutlara değindi.

 

IRKÇILIK VE NEFRET ZEHİRDİR

Almanya Başbakanı Angela Merkel 19 Şubat 2020'de Hanau kentinde meydana gelen ırkçı saldırıda hayatını kaybedenleri anmak amacıyla görüntülü bir mesaj yayınladı. Merkel, ırkçı nefretten kaynaklanan bu korkunç saldırıda hayatını kaybedenleri andığını belirterek, "Irkçılık bir zehirdir, nefret bir zehirdir." ifadelerini kullandı.

Irkçı saldırıda ölenlerin isimlerini tek tek anan Merkel, aşırı sağcı katilin bu insanları tanımadığını sadece görünüşlerinden ve göçmen olmalarından nefret ettiğine dikkati çekti. Hanau'da geçen yıl yapılan anma etkinliğini ve aileler ile yaptığı görüşmeleri hiç unutmayacağını kaydeden Merkel, "Bu ülkede yaşayan bizler her birlikte ırkçılığa ve nefrete karşı duracağız." ifadesini kullandı.

GEÇEN YIL MÜSLÜMANLARA SADECE ALMANYA’DA 900 SALDIRI GERÇEKLEŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın Hanau kentindeki ırkçı saldırının kurbanlarını anarak "Avrupa, popülist, ırkçı ve göçmen karşıtı söylemlerin rehinesi haline gelmemeli." ifadesini kullandı.

Saldırıda hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle anan ve üzüntüleri dinmeyen ailelerine sabır dileyen Çavuşoğlu, Avrupa'da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığının artmaya devam ettiğine dikkati çekerek geçen yıl sadece Almanya’da Müslümanlara yönelik 900'den fazla saldırı yapıldığını kaydetti.

AVRUPA BİR TARAFTAN IRKÇILIĞA ÇÖZÜM ARARKEN

DİĞER TARAFTAN IRKÇILIĞA DAVET EDİYOR

Avrupa’daki ırkçı popülasyonun bir tehdit olduğunu ve buna acilen çözüm bulunması gerektiğini söyleyen siyasetçiler bir yana, bazı ırkçı ülke liderleri tavır ve sözleri ile ırkçılığı derinleştirmek ve kalıcı hale getirmek için ellerinden geleni yapmakta.

Faşist Fransız aşırı sağcı Le Pen’in geçenlerde "İslam'ın tüm çeşitlerine, pratiğine, yayılışına savaş açıyorum. İslam'ı tüm yönleriyle yasaklamak istiyorum. Devletin tüm imkanları seferber edilerek saldırılmalı ve yok edilmeli." diyerek sarf ettiği düşmanca sözler Avrupa’nın gerçek yüzünü bir kez daha ortaya koymuştu.

Irkçılığın ve ayrımcılığın kalıcı hale gelmesi için İslam karşıtı yasa tasarısını yürürlüğe koymaya çalışan Fransa bu günlerde İslam düşmanlığında zirve yapmış durumda.

BİR TARAFTAN DA İSLAM DÜŞMANLIĞI ÜZERİNDEN PRİM KAZANMAYA ÇALIŞANLAR

Geçtiğimiz günlerde Hollanda Temsilciler Meclisi Üyesi ve aşırı sağcı Özgürlük Partisinin Başkanı Geert Wilders’in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı IŞİD ile ilişkilendirerek "teörist" diye nitelendirmesi işin ayrı bir boyutu.

Avrupa’da ırkçı nüfusun desteğini almak için ellerinde geleni yapan bazı siyasetçiler de her zamanki gibi rant peşinde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı IŞİD ile ilişkilendirerek "terörist" diye nitelendirerek bir paylaşımda bulunan Geert Wilders paylaşımında, Erdoğan'ın yüzünün sağ tarafı arkada Türk bayrağı fonuyla görülürken, daha karanlık, sarıklı ve sakallı sol tarafının yanında IŞİD bayrağı bulunuyor. Wilders resmi "terörist" ibaresiyle paylaşmıştı.