Dışişleri Bakanlığı: Somali'deki seçim sürecindeki gelişmelerden endişe duyuyoruz

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Somali’de seçim sürecine ilişkin anlaşmazlıktan kaynaklanan son günlerdeki menfi gelişmelerden endişe duyuyoruz." denildi.

Ekleme: 21.02.2021 23:05:12 / Güncelleme: 21.02.2021 23:42:02 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için 

Tüm taraflara diyalog çağrısı yapılan açıklamada, Somali halkının kendi geleceğini belirleme iradesine ve siyasi olgunluğa sahip olduğu vurgusunda bulunuldu.

Açıklamada "Tüm tarafların şiddete yol açabilecek eylemlerden kaçınarak sağduyuyla hareket etmesi, Federal Hükümet ile Bölgesel Yönetim Liderlerinin bir araya gelerek, 17 Eylül 2020 tarihinde varılan uzlaşı zemininde, kapsayıcı ve yapıcı bir diyalogla anlaşmazlıkları çözmeye çalışmaları önem arz etmektedir. Dost ve kardeş Somali halkının kendi geleceğini belirleme iradesine ve siyasi olgunluğa sahip olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede, karşılıklı anlayış zemininde seçim süreci konusunda daha fazla gecikmeksizin uzlaşı sağlanmasını temenni ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

Somalili muhalif cumhurbaşkanı adayları, Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu'nun 8 Şubat'ta görev süresi dolmasına rağmen koltuğunda kalmasını protesto etmek için halkı 15 Şubat'ta sokağa çağırmıştı.

Hükümetin, muhalefet kitlesel gösterilere hazırlanırken, Covid-19 vakalarındaki artışını gerekçe göstererek 17 Şubat tarihinde tüm toplantı ve etkinlikleri yasaklaması, ülkedeki gerginliği arttırmıştı. (İLKHA)