İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, Malatya Ziraat Odası ilçe başkanları ile birlikte Arguvan ilçesindeki Ziraat Odası Başkanlığında bir araya geldi.
Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk, Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç ve ilçe Ziraat Odası başkanlarına Arguvan çiftçilerinin sorunları ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
Toplantının ardından basın açıklaması yapan Kılınç, Sulama Birliğinin çiftçiye bir tebligat dahi göndermeden kapılarına icra kağıtlarının göndermesinin kendilerini üzdüğünü kaydetti.
En önemli sorunlarının gübredeki fiyat artışı olduğunu söyleyen Kılınç, “Gübre fiyatlarındaki artışı dolara endeksli artıştır. Dolar yükseldiği zaman her şey yükseliyor. Ama dolar düşmesine rağmen hiç kimse kılını dahi kıpırdatmıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da biz gübre fiyatlarının düşürülmesini beklerken yapmış olduğu açıklamada gübredeki devlet desteğini yüzde 100 olarak 2 katına çıkardılar. Yapılan zammın tamamı indirilmemiş olsa da en azından bir katkı sağlamış oldular. Sayın Cumhurbaşkanımızdan kısa sürede bu borçları ile alakalı pandemi sürecinde çiftçinin bunu ödeme şansı olmadığından dolayı çiftçi borçlarımızı da 5 yıla, çiftçinin üreteceği şekille getirilmesini talep ediyoruz. Çünkü çiftçi ticaretçi gibi, esnaf gibi, kira yardımını ya da para talep etmiyor. Biz üreticiler olarak sadece borcumuzu ödemek istiyoruz. Ama borcumuzu ödemeye de günümüz yetmeyecek. 6-7 yıldır ertelenen borçlarımız faizleri ile beraber yüksek rakamlara çıkmış olduğundan bunu sübvanse faizlerle üreticinin ödeyebilecek şekilde yapılandırılmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.
“Sulama Birliklerinin tebligatsız icraya vermeleri çiftçilerimizi mağdur etmektedir”
Sulama birliklerinin üreticiye tebligat göndermeden icraya vermeleri çiftçileri zor duruma soktuğuna dikkat çeken Kılınç, şöyle devam etti:
“2020 yılı borcu yılbaşına kadar ödenecektir. Burada bir buçuk aylık bir sürede geçer geçmez maalesef Birlikler çiftçiyi icraya vermiş, belki bin lira su borcu varsa gidip avukat parasıyla icra masrafıyla bu ikiye katlanmaktadır. Lütfen Sulama Birliklerinde kayyumlar var. Bunlar da görüşülsün. Önce üreticiye tebligat gönderilsin. Yatırmadığı zaman icraya verilsin. Ama tebligatsız icraya vermeleri çiftçilerimizi mağdur etmektedir. Aynı zamanda kuraklıktan dolayı da Sulama Birliklerinin DSİ’nin bu yıl biraz daha temkinli davranmalarını bekliyoruz. Eğer çiftçi üretmezse, eğer üretimimiz düşerse, bu ülke aç kalır. Muhannet kapılarına muhtaç olur. Onun için üreticimizden bu pandemi sürecinde daha çok desteklenmesini her zaman milli üretim, her zaman milli gelir, her zaman insanlarımızın karnını doyuracak yerli üretimden yanayız ve üretimimizi kaybetmemek adına Ziraat Odaları olarak, ilçe ilçe, köy köy, dolaşarak üreticimizle de görüşmeler yapıyoruz. Bu konuda devletimizin de hükümetimizin de bize destek çıkmasını bekliyoruz” (İLKHA)