Malatya’da AFAD Eğitim Yılı Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi

Vali Aydın Baruş Başkanlığında Malatya'da "2021 Afet Eğitim Yılı Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi.

Ekleme: 17.02.2021 21:05:25 / Güncelleme: 17.02.2021 21:05:58 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için 

Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya, Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Nogay, ilçe kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, ilçe belediye başkanları ve kurum müdürleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mustafa Türker, şunları söyledi:

"Toplumda afet farkındalığının gelişmesi ve afet kültürünün yerleşmesi, yaşadığımız afet deneyimlerinden ders çıkararak bilgilerin kalıcılığının sağlanması, toplumda risk azaltma ve önlem alma konusunda davranış değişikliğinin oluşturulması ve bu şekilde afete hazır bir toplum oluşturulması hedefini gerçekleştirmek üzere İçişleri Bakanlığımızca Bakanımız Süleyman Soylu'nun talimatları ve öncülüğünde 2021 yılı "Afet Farkındalığı Eğitim Yılı" olarak ilan edilmiştir"

Konuşmasının ardından Türker, farkındalığın oluşmasına yönelik İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan sunumu yaptı.

Sunumun ardından konuşan Vali Aydın Baruş, Yurdun değişik bölgelerinde afetlerle karşılandığını ve halkın mağduriyetine sebebiyet veren sel baskınları, heyelan gibi doğa olayları ile birlikte sıklıkla karşılaştıkları afet türünün deprem olduğunu anımsattı.

Vali Baruş, "Türkiye'nin büyük bir bölümü deprem açısından risk taşıyan bir coğrafyaya sahip. Bu anlamda Malatya'mızda deprem açısından riskli bir bölgede. Dolayısıyla da Malatya olarak 1. derece ilgilendiren afet riski konusu deprem ile ilgilidir. Afetler hayatımızı ciddi şekilde etkilediği, canımıza, malımıza zarar verdiği hem ülkemizin hem bulunduğumuz yerin ekonomik hayatını sekteye uğrattığı zaman afet niteliğini taşıyor." dedi. 

Vali Baruş konuşmasının devamında, "Bu karşılaşmış olduğumuz afetlerde, afetin meydana gelmesinden önce yapılan çalışmaların çok büyük önem taşıdığını görüyoruz. Bu konuda duyarlı olmamız gerektiği noktasında hepimizin mutlaka bir bilinci var. Afetler yönetilebilir olaylar. Risk yönetimi konusunda daha önceden gerekli çalışmaları yapmadıysanız, hazırlıkları yapmadıysanız o doğa olayının sizin hayatınızı olumsuz olarak etkileyecek bir konuma gelmesini sağlamış olursunuz.  Dolayısıyla afetler olmadan önce o yörede meydana gelebilecek doğa olaylarının neler olduğu ve bunlara karşı hangi tedbirlerin alınması gerektiğini risk yönetimi oluşturuyor.  İlimiz de bu yıl İl Afet Eylem Planı hazırlıkları devam ediyor. Bu eylem planında da risk yönetimi konusunda neler yapılması gerektiği, afetler öncesinde de hangi tedbirlerin alınması gerektiği noktasında da bütün kurumlarımızda birlikte bir değerlendirmede bulunulacak ve herhangi bir doğa olayıyla karşılaştığımız zamanda bunun vatandaşlarımızın hayatına en az zarar verecek halde yönetilmesi bakımından da bu eylem planı çok büyük önem arz edecek." diye konuştu. (İLKHA)