AİHM'den Rusya'ya Navalny çağrısı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rusya'dan hapis cezasına çarptırılan muhalif Aleksey Navalny'ın derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Ekleme: 17.02.2021 20:26:06 / Güncelleme: 17.02.2021 20:26:06 / Dünya
Destek için 

PARİS (AA) 

AİHM'den yapılan yazılı açıklamada, Navalny'ın 20 Ocak'ta serbest bırakılması için mahkemeye talepte bulunduğu, mahkemenin 21 Ocak'ta Rusya'dan Navalny'ı özellikle tutukluluk sürecinde korumak için aldığı önlemler ve Navalny'ın tutukluluk şartları ve hayatının risk altında olup olmadığıyla ilgili bilgi vermesini istediği belirtildi.

Rusya'nın 26 Ocak'ta Navalny'ın uygun şekilde denetlenen ve kameralarla gözetlenen bir yerde tutulduğunu, telefon görüşmesi yaptığını ve avukatlarıyla görüştüğünü aktardığı ifade edilen açıklamada, Navalny'ın ise 3 Şubat'ta mahkemeye Rusya'nın aldığı önlemlerin hayatı ve sağlığı için yeterli güvence sağlamadığını belirttiğinin altı çizildi.

Açıklamada, mahkemenin Rusya'dan Navalny'ın derhal serbest bırakılmasını istediğine işaret edildi.

Mahkemenin 16 Şubat'ta AİHM İçtüzüğünün 39'uncu maddesi uyarınca Navalny'ın derhal serbest bırakılması için Rusya'ya geçici tedbir aldığını bildirmeye karar verdiği vurgulanan açıklamada, AİHM'nin Navalny'ın hayatının riskinin kapsamı ve niteliğini dikkate aldığı kaydedildi.

Rusya Federal Cezaevi Servisinin talebi üzerine, Moskova Şehir Mahkemesinde Navalny aleyhinde açılan dava sonuçlanmış, mahkeme Navalny'nın geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıllık ertelenmiş hapis cezasını, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevirmişti.

Mahkeme, önceden ev hapsinde geçirdiği 10 aylık süreyi hesaba katarak Navalny'ın kalan cezasını hapishanede geçirmesine karar vermişti.