Türkiye’nin silahlı insansız deniz aracı

Geçen hafta suya indirilen ULAQ serisinin ilk platformu olan Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) ile Türkiye çok düşük maliyetle son derece etkin bir platforma kavuştu.

Ekleme: 17.02.2021 07:20:08 / Güncelleme: 17.02.2021 09:03:49 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Türkiye’nin savunma sanayi şirketlerinin iş birliğiyle geliştirilen silahlı insansız deniz aracı ULAQ geçen hafta suya indirildi. ARES Tersanesi ve Meteksan Savunma, birkaç yıldır sürdürdükleri araştırma-geliştirme çalışmaları sonunda Türkiye'nin ilk insansız muharip deniz aracı çözümünü hayata geçirdi. Prototip üretimi tamamlanan ve "ULAQ" serisinin ilk platformu olan Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) denize indirildi ve tecrübe seyirlerine başlandı.

5 ÜLKEDEN BİRİ OLDUK

Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, ULAQ’ın denize inip denemelere başlamasının Türkiye’yi dünyada bu teknolojiye ulaşmış 5 ülkeden biri haline getirdiğini söyleyen Erkan, küresel anlamda pek çok insansız araç denemesi olmasına rağmen bu küçüklükte silahlı ve uzun menzilli veri iletişimi yapabilen çok az sayıdaki ülkeler arasında yer aldığımızı vurguladı. Türkiye’nin insansız hava araçları konusunda rüştünü ispat ettiğini hatırlattığımız Kozan Selçuk Erkan, “Sıra denizlerde” diyor. ULAQ’ın envantere girmesiyle havacılıkta İHA sistemlerinin kullanılmasına eş değer bir imkana Mavi Vatan’da kavuşulacağını anlatan Erkan özellikle FETÖ firarileri vesilesiyle Türkiye’nin savaş planlarını elde eden ve adalarını ‘zırhlı gemi’ gibi kurgulayan Yunanistan’a karşı kritik bir güce ulaştığını söyledi.

Kaynak, TRT Haber