Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin kapalı olması halkı mağdur ediyor

Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin kapalı olmasının halkı ciddi anlamda sıkıntıya soktuğunu belirten Van YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Oto, yaşanan mağduriyetlerinin önüne geçmek için yetkililerin adım atması gerektiğini söyledi.

Ekleme: 11.02.2021 13:55:14 / Güncelleme: 11.02.2021 13:55:46 / Sağlık / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Covid-19 salgınıyla beraber bulaş riskine karşı sadece acil AKUT vakalarının tedavisi noktasında hizmet veren Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde dolgu, kanal tedavisi ve implant gibi tedavilerini yaptıramayanlar zorunlu olarak özel diş kliniklerinde tedavisini yaptırıyor.

Özel diş kliniklerinin yanı sıra Van YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi de günlük kısıtlı sayıda hastaya diş sağlığı hizmeti veriyor. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin kapalı olması ve diş hekimlerinin de filyasyon ekiplerinde yer alması nedeniyle Diş Fakültesinin yükünü ciddi anlamda artırmış durumda.

 

Diş sağlığının ve tedavisinin çok önemli olduğunu ve vücutta meydana gelen birçok kronik rahatsızlığın nedeninin dişlerden kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Gökhan Oto, diş tedavisinin ertelenemez bir tedavi olduğunu vurguladı.    

İnsan vücudunun belli başlı bazı ihtiyaçlarının olduğu, beslenme ihtiyacının da bunların en önemlisi olduğunu söyleyen Oto, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Vücudumuzda bulunan diğer organlarda bir sorun olduğunda tedavisi ötelenebilirken diş için böyle bir şey söz konusu değildir. Özellikle AKUT ağrı noktasında vatandaşlarımız çok acil gelip hizmet bekliyorlar.

Hizmet kalitesindeki aksamalar bizim de biraz eleştiri almamıza neden olabiliyor. O yüzden diş, çok önemli bir organ. Kronik rahatsızlıkların birçoğunun temelinde diş sağlığının iyi olmaması yatıyor.

Diş sağlığı hizmeti vermesi gereken kurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak ön plana çıkıyor. Biz eğitim kurumu olduğumuz için hastaları muayene noktasında bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Bu anlamda bizim şu anki Diş Hekimliği fakültemiz hastane standartlarına uygun olmadığı için ruhsatlandırma noktasında sıkıntılar yaşıyoruz."

“Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin kapalı olması fakülte olarak bizi ciddi anlamda sıkıntıya sokuyor”

Krizlerin en fazla fırsatçılara yaradığını ama bu noktada İl Sağlık Müdürlüğünün denetimlerini sıklaştırdığını belirten Prof. Dr. Oto, “Rektörümüz de bu konuda çok hassas davranıyor. Hem sağlık çalışanlarının güvenliği hem de vatandaşlarımızın iyi bir sağlık hizmeti alması yönünde sürekli bize telkinlerde bulunuyorlar. Bu noktada bizler üzerimize düşen görevleri fazlası ile yerine getirmeye çalışıyoruz ama sosyal mesafeyi korumak adına ciddi anlama fakültemizde sıkıntılarımız var. Koridorlarımız çok dar, mecburen kısıtlı hasta alımı yoluna gidiyoruz." dedi.

 Prof. Dr. Oto, "Şu an gündüz periyodunda 60, öğleden sonra 50 hasta alıyoruz. Numara dağıtımı konusunda gece saat 02.00'de sıra numarası almaya gelen vatandaşlarımız var. Hatta sabah saat 08.00’de geldiğinde sıra numarası kalmadığını görüp kızan Vatandaşlarımız var. Ağız Diş Sağlığı Merkezlerinin kapalı kalmasından dolayı bizler çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz." şeklinde konuştu.

"Bazı özel diş kliniklerinde uçuk ücretler talep ediliyor”

Halkın mağdur olmaması adına tedavilerin mutlaka bir hekim tarafından yaptırılması gerektiğini vurgulayan Oto, "Muayene yapılacak kliniğin ruhsatlı olması vatandaşlarımızın güvenliği açısından önemli bir takım yansıması olacaktır. Ruhsatsız yerler için de yetkililerin bir an önce harekete geçip önlem almaları gerekiyor. Bize gelen hastalarımız kanal tedavisi için 4 kat fazla, dolgu için 5 kat fazla fiyatların talep edildiği şeklinde şikayetlerde bulunuyorlar. Bununla ilgili yetkili kurumlarımızın devreye girip denetimlerin artırılması gerekiyor." diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler