Belediyeler üreticiden patates alacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda, patateste yaşanan talep düşüklüğünden üreticilerin olumsuz etkilenmemesine yönelik olarak Belediye Başkanlıkları doğrudan üretici ve üretici örgünlerinden patates alımlarına başladı. İlk alımlar ise patates üretiminin yoğun olarak yapıldığı ve doğal olarak depolandığı Niğde ve Nevşehir'de başladı.

Ekleme: 11.02.2021 08:29:18 / Güncelleme: 11.02.2021 08:29:45 / Ekonomi
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

Dünyanın önemli patates üreticisi ülkelerinden biri olan ve kendi ihtiyacının üzerinde patates üreten Türkiye'de, 2019 yılında 4.979.824 ton olan patates üretimi, 2020 yılında % 4,4 artış ile 5.200.000 tona yükseldi.

Yeterlilik oranı %100'ün üzerinde olan ve 2020 yılında 124 bin ton patates ihraç eden ülkemizde, pandemi süreci sebebiyle otel, lokanta vb. toplu tüketim yerlerinde yaşanan talep daralması nedeniyle yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda patates satışları geriledi.

Üretimin geçen yıla göre artmasına karşılık yaşanan talep düşüklüğü ülkemizdeki stok miktarını yükseltti.

Bu durumun çiftçileri olumsuz etkilememesi için Tarım ve Orman Bakanlığımızın yönlendirmesiyle Belediye Başkanlıklarınca doğrudan üreticilerden ve üretici örgütlerinden olacak şekilde alım yapılmaya başlandı.

Belediyelerin yaptığı alımlar, patates üretiminin büyük ölçüde yapıldığı ve doğal şekilde depolandığı Niğde ve Nevşehir’de başlatıldı.

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca, yurtiçi ve yurtdışı patates piyasaları yakından takip edilerek ihracatı artıracak çalışmalar yürütülüyor.