Uzay rekabetinde ilk hedef: Ay

Uzayda söz sahibi olmak isteyen ülkeler Ay'a ulaşma hedefiyle teknoloji, savunma ve turizm alanlarında büyük bir rekabet içine girdi. Bu yarışa Türkiye’de katıldı…

Ekleme: 11.02.2021 08:11:53 / Güncelleme: 11.02.2021 08:34:59 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Ülkeler arasında uzun zamandır uzay yarışı sürüyor. Bu yarışta, dünyanın uydusu olan "Ay" önemli bir yere sahip. Soğuk Savaş yıllarında ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki rekabet, 1969’da Apollo-11’in Ay yüzeyine inmeyi başarmasıyla zirveye çıktı. Neil Armstrong, "insanlık için büyük olan" adımlarını ay üzerinde attı. Amerikalılar, 1972’ye kadar Ay’a 10 astronot daha gönderdi.

NASA, İNSANLI SEFER DÜZENLEMEYİ HEDEFLİYOR         

Amerikan Uzay ve Havacılık İdaresi NASA, Artemis adı verilen keşif görevi kapsamında 2024'e kadar yeniden Ay'a insanlı seferler düzenlemeyi amaçlıyor. Ay yörüngesinde uzay istasyonu kurarak, bu istasyonu basamak olarak kullanıp, Mars'a insanlı seferler düzenlenmesi hedefleniyor.

AY'A YOLCULUK BAŞKA ÜLKELERİN DE HEDEFİ

Rusya, insanlı Ay misyonu projesi olan ülkelerin başında geliyor. Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos, insanlı projeyle 10 ila 15 yıl içinde Ay yüzeyine ayak basmayı planlıyor.

NASA İLE BERABER ÇALIŞIYORLAR

Rusya uzayda Avrupa ve NASA ile beraber de çalışıyor. Ay ve Mars üzerine ortak projeler yürütülüyor.

UZAYA EN ÇOK BÜTÇE AYIRAN 2'NCİ ÜLKE "ÇİN"

ABD ve Rusya dışında, insanlı uzay yolculuğu yapabilme kapasitesine sahip tek ülke konumunda olan Çin, ABD'den sonra uzay çalışmalarına en çok bütçe ayıran ülkeyse Çin.

ÇİN "UZAYIN SÜPER GÜCÜ" OLMAK İSTİYOR

Çin, son olarak "Chang'e-5" keşif aracını Ay'a gönderdi. Ay yüzeyine başarılı bir şekilde iniş yapan keşif aracı, 23 gün süren görevinde topladığı örnekleri dünyaya getirdi.

HİNDİSTAN DA BU YARIŞIN İÇİNDE

Ay yüzeyine iniş yapan ülkeler arasına girmek isteyen Hindistan, 2019'da misyon kapsamında c-2 uzay aracını fırlattı. Ancak misyon başarısız oldu.

Ay yüzeyine iniş sırasında Chandrayaan-2  ile sinyal irtibatı koptu. Ülke, "Gaganyaan" insanlı misyonu kapsamında 2022 yılında uzaya astronot göndermeyi hedefliyor.

TURİZME UZAY REKABETİ

Uzay rekabeti turizm alanında da yaşanıyor. SpaceX, Blue Origin ve Virgin Galactic gibi şirketler, uzay turu sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX, ilk turistik uzay gezisini 2023’te Ay yörüngesine yapmayı planlıyor.

VE TÜRKİYE…

Türkiye'yi uzaya taşıyacak programın detaylarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. İşte 10 yıllık milli uzay planı:

1- Milli Uzay Programı'ndaki birincil ve en önemli hedefi 2023 yılında Ay'a ilk teması gerçekleştirmek.

2- Yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek ticari marka ortaya çıkarmak.

3- Türkiye'ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek.

4- Uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurmak.

5- Uzay havası ya da meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yaparak, uzaydaki yetkinliğimizi artırmak.

6- Türkiye'yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha ileri bir seviyeye ulaştırmak.

7- Ülkemizde uzay sanayi ekosistemini geliştirmek.

8- Bir uzay teknoloji geliştirme bölgesi kurmak.

9- Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağını geliştirmek.

10- Bir Türkiye vatandaşını uzaya göndermek.