100 Gramlık simide yüzde 25 zam, SİMİT DE Mİ YEMEYELİM!

Un, yağ, şeker gibi temel gıda ürünlerine ve faturalara yapılan zamların ardından işçilerin sabah kahvaltısındaki vazgeçilmezi simide de zam geldi. Asgari ücrete yüzde 21 zam yapılırken işçinin sabah kahvaltısına yüzde 25 zam yapılarak 2 liradan 2,5 liraya yükseltildi. Vatandaş artık ‘simit de mi yemeyeceğiz’ diye soruyor?

Ekleme: 11.02.2021 07:11:35 / Güncelleme: 11.02.2021 07:19:08 / manşetler
Destek için 

DOĞRUHABER

Dolar kurunun yükseldiği günlerde yapılan zamlar, dolar kuru indiğinde geri alınmadı. Un, yağ, şeker başta olmak üzere birçok kalemde ürünlere fahiş zamlar yapıldı. Ayrıca faturalar da bu süreçte katlandı. Temel gıda ürünlerine yapılan zamların ardından şimdi de buna bağlı olarak birçok ürüne zam yapılıyor. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden yapılan açıklamaya göre simide yüzde 25 zam yapıldı. Daha önce 2 liradan satılan simit bundan sonra 2 lira 5 kuruşa satılacak.

SİMİTÇİLER: ZAM KAÇINILMAZ OLDU

Simitçiler artık zamlı fiyata geçtiklerini duyurdu. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden yapılan açıklamada İstanbul’da simit fiyatlarına yüzde 25 zam geldiği açıklandı. Fırıncı esnafı, un, yağ, susam, elektrik ve su fiyatlarındaki zamların simit fiyatlarında artış yapmayı zorunlu kıldığını belirtti. İSTESOB'dan yapılan açıklamaya göre ise 100 gramlık simidin 2.5 lira olmasına yönelik geçen yıl sektörden bir zam talebi geldi. Maliyetlerin artması nedeniyle yeni tarifeye geçmeye başlandığı belirtilirken, 1,75 ila 2,5 lira arasında satış yapıldığı ifade edildi.

GEÇEN YIL 25 KURUŞ ZAMLANMIŞTI

Geçen yıl da un ve susam fiyatlarındaki artışı gerekçe gösteren simitçiler, 1 lira 75 kuruş olan sokak simidi fiyatını 2 liraya yükselmişti.

GARİBAN KAHVALTISI: SİMİT

Simit hem lezzetiyle hem de fiyatıyla gariban kahvaltılarının vazgeçilmeziydi. Özellikle sabahın erken saatlerinde kalkarak işe gitmek zorunda olan vatandaşların ilk tercihi sıcak simit oluyor. Ancak gelen zamlarla birlikte vatandaşların ağzının tadını kaçırdı. Artık vatandaşlar simit alırken 2 defa düşünecek.

2 SİMİT 1 ÇAYIN MALİYETİ 210 LİRA

Günde 2 simit yiyerek kahvaltısını yapmaya çalışan bir işçiye günlük maliyeti 5 lira, aylık maliyeti ise 150 lira oluyor. Simidin yanına içecek olarak en çok çay tercih ediliyor. En düşük çay fiyatı ise 2 lira. Sabah kahvaltısında iki simidin yanına bir bardak çay içildiği düşünüldüğünde bir kahvaltının maliyeti 7 lirayı buluyor. Bir işçinin aylık kahvaltı masrafı 210 lirayı buluyor.

ANKARA VE İZMİR'DE 2 LİRADAN SATILIYOR

İstanbul’da yüzde 25 zam yapılarak 2 lira 50 kuruştan satılan simit, İzmir’de ve Ankra’da 2 liradan satılıyor. Ankara ve İzmir’de de yakın zamanda zam yapılmış ve 1,75 liradan satılan simit yüzde 14 artış ile 2 liraya satılmaya başlanmıştı.

ŞEKER YÜZDE 10 ZAMLANDI

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. yaptığı açıklamada, kristal şekerin kg satış fiyatı KDV hariç 3,93 TL, KDV dahil 4,2444 TL’ye çıkarıldığını açıkladı. (2019 yılında Türkşeker’in 50 kilogramlık Polipropilen torbadaki bir kilogram kristal şeker satış fiyatı, KDV hariç 3,57 TL’ye, KDV dahil fiyatı da 3,8556 TL’ye çıkarılmıştı).

DOĞALGAZ DA ZAMLANDI

Geçen ay doğalgaza yüzde 1 oranında zam yapan BOTAŞ, şubat ayı fiyat tarifesinde bu ay da yüzde 1 zam yaptığını açıkladı. Buna göre, ocakta geçerli olan tarifeye göre %1 artışla 1000 metreküp doğal gaz için 1276 lira, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için ise 1428 lira olarak belirlendi.