Sağlık Bakanlığı tarafından hastalığa maruz kalma, hastalığı ağır geçirme ve bulaştırma riskleri ile hastalığın toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki olumsuz etkisi değerlendirilerek COVID-19 aşısı uygulanacak gruplar önceden belirlendi.
Öncelilkle sağlık çalışanlarına, yaşlı, engelli ve koruma evleri gibi kurumlarda çalışanlara, 90 yaş ve üstü bireylere, 85-90 yaş arası bireylere, 80-84 yaş arası bireylere, 75-79 yaş arasındaki bireylere aşı yapıldı.
Bundan sonraki süreçte ise sırasıyla 70-74 yaş arasındaki bireyler, 65-69 yaş arasındaki bireyler, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı çalışanları aşılanacak.
Coronavirus aşısı ile ilgili Şanlıurfalılar İLKHA'ya konuştu.
"Korkudan aşı vurdurmaya cesaret edemiyorum"
Aşı ile ilgili tereddütlerinin devam ettiğini belirten Bedriye Tavşanlı, "Korkudan aşı vurdurmaya cesaret edemiyorum. Aşı yapanların da Coronavirus'e tekrar yakalandığı söyleniyor. Aşıya güvenip inansak vurdururuz. Coronavirus'ten aşı vurmadan, kendimizi temiz tutarak ve sosyal mesafeye dikkat ederek korunabiliriz.Dışarıya mecbur kalmadıkça çıkmamalıyız. Hastaneleri mecbur olmadıkça meşgul etmememiz gerekir. Salgın döneminde düğün ve taziyelere gitmemeliyiz. Parklara, düğünlere ve taziyelere gidince virüs yayılıyor. Toplum olarak birbirimizi korumak zorundayız. Korunmazsak hastalığı atlatamayız. Allah inşallah bizi bu virüsten kurtarır." şeklinde konuştu.
"Aşının ne kadar yan etkisi var, bilmiyoruz"
Coronavirus aşısına tam olarak güvenmedikçe aşı yapmayacağını ifade eden Ahmet Güzel, "Ben şahsen aşı olmayı düşünmüyorum. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayına çıkıp aşı oldular. Coronavirus aşısı yapıp yapmadıklarını bilmiyorum. Belki de millete Coronavirus aşısını göstermek için normal grip aşısı odular. Aşı sonuçta dışarıdan geliyor. Aşının ne kadar yan etkisi var, bilmiyoruz. Elimizden geldiği kadar hijyene, mesafeye ve maskeye dikkat ediyoruz. İnsanlara fazla yaklaşmıyorum. Dışarıya çıkınca maskemi takıyorum. Aşının ne gibi yan etkileri olduğunu haberlerden görüyoruz. Aşıya tam güvenmedikçe yapmam." diye konuştu.
"Bir buçuk yıldır aşıyı bekliyoruz"
Herkesin aşı olması gerektiğini vurgulayan Faik Can Saraçoğlu, "İnsanların aşı olmasını istiyorum. Bugüne kadar virüsten birçok insan öldü. Bir buçuk yıldır aşıyı bekliyoruz. Aşı gelmişken herkes olsun. Sanırım Türkiye de aşı çıkarıyor. Bende aşı olacağım. Aşıdan sonra inşallah salgından kurtuluruz. Aşı olmak istemeyenler kendi kararlarını vermişler. Aşı olmalarını isterim; çünkü daha fazla insan ölmesin." ifadelerini kullandı.
Aşı olmak isteyenlere saygı duymak gerektiğini belirten İbrahim Demir, "Aşı olmayı düşünüyorum; ama aşının ne kadar güvenli olduğunu bilmiyorum. Vatandaş olarak aşı konusunda tedirginiz. Aşı olmak istemeyenlere saygı duymak gerekir, onların kararıdır. Aşı olmak isteyenler ise bir an önce aşılarını olmalıdır." dedi.
Aşı olmayı düşünmediğini ifade eden Abdullah Tumbul, "Aşı olmayı düşünmüyorum. Aşı olsak da yine virüsten etkileniriz; çünkü önlem yok. Coronavirus aşısı olsam da virüs yine beni bulur." şeklinde konuştu.
"Yabancı aşılara güvenmiyorum"
Aşı olmak için yerli aşıyı beklediğine değinen Selahaddin Başgöz, "Yabancı ülkelerden gelen aşıyı vurdurmayı düşünmüyorum. Daha doğrusu yabancı aşılara güvenmiyorum. Yerli aşı olursa güvenip vurdururum. " diye konuştu.
Başka ülkelerden geldiği için aşıya güvenmediğini ifade eden Emrah Gencolar, "Aşı olmak istemiyorum. Aşı vurunca başka hastalıklarla karşılaşmaktan endişeliyim. Bu yüzden aşı olmak istemiyorum. Aşı, dış ülkelerden geldiği için tam olarak güvenemiyorum. Türkiye aşıyı üretseydi, aşı olurdum." dedi.
Temizliğine dikkat ederek virüsten korunacağını belirten Ahmet Durmuş, "Aşı olmayı düşünmüyorum. Temizliğime dikkat ederek, sosyal mesafeye uyarak kendimi virüsten koruyacağım." ifadelerini kullandı.
Aşı ile ilgili görüşlerini paylaşan Bahattin Çelik ise "Aşı sırası bize gelirse aşı olurum. Aşı vurmak istemeyenlere bir şey diyemem, kendi düşünceleridir." dedi. (İLKHA)