Türkiye'de her yıl 100 bin kişi sigaradan dolayı hayatını kaybediyor

Harran Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dursun Çadırcı, Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada her yıl dünyada sigara nedeniyle 8 milyon kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Ekleme: 09.02.2021 10:55:16 / Güncelleme: 09.02.2021 10:56:35 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Tüm insanların ortak sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden birinin de sigara kullanımı olduğunu ifade eden Çadırcı, "Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini de olumsuz yönde etkileyen bir bağımlılıktır. Sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak ve davranış değişikliğini sağlamak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılında 9 Şubat  'Dünya Sigarayı Bırakma Günü' olarak kabul edilmiştir. Günümüzde yüzee 80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,1 milyar kişi, ülkemizde ise 15 milyondan fazla kişi sigara kullanmaktadır. " ifadelerine yer verdi.

 Sigaranın yol açtığı ölümlere dikkat çeken Çadırcı, "Dünyada her yıl 8 milyon kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken bir milyondan fazla kişi de tütün ürünü kullandığı için değil, tütün ürünü dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir . Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Tütün dumanı, iç hava kirlenmesine sebep olan en tehlikeli maddelerden biridir ve 80'ni kansere sebep olduğu bilinen 4 binin üzerinde kimyasal madde içermektedir.  Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre; dünyadaki çocukların yarısı tütün dumanına maruz kalmakta ve her yıl, 60 binden  fazla çocuk pasif tütün etkileşiminin yol açtığı sorunlar ve solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle, 5 yaşından önce hayatını kaybetmektedir. Toplumu pasif sigara dumanının zararlarından korumak da önem arz etmektedir. " ifadelerini kullandı.

Çadırcı sigaranın yol açtığı tahribatlara değinen Çadırcı, " Tek bir sigara, insan vücudunda 2.5 mg C vitaminini yok eder. Kalsiyum, D vitamini ve demir eksikliğine yol açar. Sigara içen bir bireyin vücudunda 20 yıl içerisinde 7 kilogram katran birikir. Sigaradan çekilen her duman, beyindeki 50 bin hücreyi öldürür. Yanan tek bir sigaranın içinde, 4 binden fazla madde bulunur ve bunların en az 80'i kanserojendir. Sigara beyin kanaması riskini, normale göre 2-3 kat arttırır. Kronik Bronşit, Amfizem ve KOAH gelişimi yüzde 80 oranında sigara içimi ile doğru orantılıdır. Sigara içenlerde şeker hastalığı riski yaklaşık 3 kat artmaktadır.

Sigara kullananlara seslenen Çadırcı, "Sigarayı bırakmayı düşündüğünüz andan itibaren Sigara Bırakma Polikliniğimizde bizler sizin yanınızdayız ve karşılaşacağınız zorlukları birlikte aşmaya hazırız." dedi.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekim Dr. Ahmet Güzelçiçek ise 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, "Herkesi sigarayı bırakmaya davet ediyoruz. Ailenizi ve çocuklarınızı sevindirin, torunlarınızı görme şansınız olsun ve onlara anlatacak birçok anınız olsun. Sevdiklerinize en güzel hediyeniz sigarasız sağlıklı bir hayattır. Bütün vatandaşlarımıza sigaradan arınmış mutlu ve sağlıklı bir yaşam dileriz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)