Fıstıkta gübrelemenin önemi ve uygulama yöntemi

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ocak ayında Siirt fıstığında gübrelemenin önemi ve uygulama yöntemi hakkında bilgileri paylaştı

Ekleme: 03.02.2021 15:15:21 / Güncelleme: 03.02.2021 15:17:23 / Güncel / Siirt Haberleri
Destek için 

Düzenli bir gübreleme programı uygulamak ve verimi artırmanın en iyi yolunun toprak ve yaprak analizi yaptırmak olduğuna dikkat çeken Tarım ve Orman Müdürlüğü, günümüzde modern meyvecilikte verim ve kaliteyi arttırmak için uygulanan en önemli tekniklerden birinin bu olduğunu kaydetti.

Her yıl hasatla kaldırılan ürünle birlikte, yağmur ve sulama suları ve erozyonla topraktan uzaklaşan bitki besin maddelerinin yeniden toprağa verilmesi gerektiğini belirten Tarım ve Orman Müdürlüğü yapılması gerekenleri şu şekilde aktardı:

"Toprak analizlerinde, bitkinin topraktan kaldırıldığı ve toprakta kalan besin maddeleri dikkate alınır. Bitki analizleri ise bitkilerin beslenme durumlarının tespiti için gereklidir.

Bitkiler, besin maddelerini kökleri vasıtasıyla alırlar. Ancak, toprak analiz sonucunda bitki besin maddeleri, kökler aracılığıyla alınamazsa gübreleme programına destek olarak yapraktan gübreleme önerilir. Toprak örnekleri; ağaç yapraklarını döktükten sonra alınırken, yaprak örnekleri ise en uygun zaman Siirt Fıstığında ben düşme dönemidir.

Siirt Fıstığı yetişen bölgelerin toprak yapısına bakıldığında genel olarak topraklar kireçli ve alkali karakterde, potasyum kısmen yeterli olmaktadır.

Neden toprak analizi yaptırmalıyız?

Üretim yapılacak toprakta bitkinin büyümesini ve gelişmesini sağlayacak makro ve mikro besin maddelerinin miktarları ile bünye, pH, kireç, tuzluluk ve organik madde durumu gibi besleme programını doğrudan etkileyen unsurlar tespit edilir.

Hangi gübreden ne kadar, ne zaman ve nasıl verileceğini toprak analiz sonucu belirler.

Toprak analizi sonucuna göre en uygun gübre tavsiyesi yapılabilmektedir.

Analiz Yapılmadan Gübre Kullanılırsa…

İhtiyaçtan daha az gübre kullanılabilir. Bu durumda bitki iyi beslenemez, elde edilecek ürünün ekonomik değeri düşük olur.

Gereğinden fazla gübre kullanılabilir. Girdi maliyeti arttığı gibi, fazla gübre toprağa ve ürüne olumsuz yönde etki yapabilir.

Yanlış cins gübre kullanılabilir. Bunun sonucunda ürün azalabilir, yatabilir veya kuruyabilir.

Yanlış zamanda ve yanlış şekilde gübre kullanılabilir. Gübreden beklenilen yarar sağlanmaz.

Emek ve Verim Kaybı Yaşanabilir.

Gübrelerin verilme şekli ve zamanı

Gübreleme, zamanında, uygun gübre çeşidi ve dozunda verildiği takdirde verimde ve kalitede önemli artışlar sağlanmaktadır. Siirt Fıstığı ağacını besleyen kılcal kökler, ağaç taç iz düşümüne yakın yerde olduğu için gübrelerin de mutlaka buraya verilmesi gerekmektedir.

Fosforlu ve potasyumlu gübreler ise ocak ayında, mümkün olduğu kadar derine verilmek üzere ya ağacın taç iz düşümüne açılacak 20-30 cm derinliğinde ve 25-30 cm genişliğindeki banda, ya da bahçelerde ağacın taç iz düşüm kenarlarına traktöre bağlı pullukla açılacak hatlara verilerek üzerine de yanmış çiftlik gübresi uygulanıp üzeri kapatılmalıdır.

Hayvan gübreleri, bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini toprağa verir. Ayrıca, hayvan gübresi, toprağın su tutma kapasitesini, havalanmasını sağlar. Besin maddelerini yarayışlı hale getirir, toprak reaksiyonunu (pH) dengeler. Besin maddelerini tutma ve bitki gelişimini teşvik özellikleri nedeniyle toprağın yapısını iyileştirir. Sonbahar döneminde verilebildiği gibi Ocak ayında da 15-20 cm derinliğine verilerek toprağa karışması sağlanır.

Bölgemizde yapılan araştırma çalışmalarına göre genel anlamda demir noksanlığına da sıkça rastlanmaktadır. Yapılan araştırmalarda fosforlu veya potasyumlu gübre ile birlikte demir sülfat ya da şellatlı gübre verilerek noksanlık giderilebilmektedir.

Siirt Fıstığı gübrelemesinde görülen hatalar; fosforlu ve potasyumlu gibi toprakta hareket yeteneği az olan gübrelerin serpme verilmesi, çiftlik gübresinin toprak yüzeyine serpilip öylece bırakılması, azotlu gübrelerin de toprağa karıştırılmamasıdır." (İLKHA)

İlgili Galeriler