Millî Güvenlik Kurulu (kısaca MGK), 1933-1949 yılları arasında Yüksek Müdafaa Meclisi Umumî Kâtipliği, 1949-1962 yılları arasında Millî Savunma Yüksek Kurulu ve Genel Sekreterliği, 1961 Anayasası'na göre Millî Güvenlik Kurulu ve Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği isimleri ile faaliyet göstermiştir.
1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 118. maddesiyle bugünkü halini almıştır. Türkiye'nin millî güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulaması ile ilgili kararların alınmasını ve gerekli kurumlar arası eş güdümün sağlanması konusundaki görüşlerini Cumhurbaşkanına bildirmekle görevlidir.
Milli Güvenlik Kurulu 2 ayda bir olağan gündem ile toplanmaktadır. Ayrıca olağanüstü durumlar olması durumunda Milli Güvenlik Kurulu toplantı yapabilir ve acil durum kararları alabilir. Özellikle ülkenin bütünlüğünü tehdit eden bir konu var ise bu kurul olağanüstü gündem ile toplanır ve anında yürürlüğe girecek kararlar alabilir.
Olağanüstü hâller dışında 2 ayda bir Cumhurbaşkanının başkanlığında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet, İçişleri, Dışişleri, Millî Savunma bakanları, Genelkurmay Başkanı, Kara, Hava ve Deniz kuvvetleri komutanlarının katılımıyla toplanır. Gündemin özelliğine göre Kurul toplantılarına ilgili bakan ve kişiler çağrılıp görüşleri alınabilir.
Millî Güvenlik Kurulunun gündemi; Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile Genelkurmay Başkanının önerileri dikkate alınarak Cumhurbaşkanınca düzenlenir.
Kurul üyesi bakanlar ile diğer bakanların gündeme girmesini istedikleri konular, MGK genel sekreteri tarafından Cumhurbaşkanına sunulmaktadır.
Cumhurbaşkanı katılamadığı zamanlarda Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında toplanır.
Milli Güvenlik Kurulunun Görevleri Nelerdir?
Milli Güvenlik Kurulunun görevleri oldukça kapsamlıdır Milli Güvenlik Kurulunun görevleri aşağıdaki gibidir;
-Milli güvenliğin nasıl olacağı,sağlanacağı ve yürütüleceğine karar verir. Ayrıca bu kararlar alındıktan sonra nasıl bir siyasi yol izleneceğinin tespiti yapılır ve bu tespitlerin araştırma ve geliştirme planı kurul tarafından belirlenerek yürürlüğe konulur.
-Gerçekleştirilmesi gereken hedefler, bu kurul tarafından belirlenerek hangi planlar dahilinde bu hedeflerin gerçekleştirileceği saptanır.
-Milli Güvenlik Kurulu toplantıları sırasında sosyal, siyasal, teknolojik, kültürel ve ekonomik konular ele alınabilir. İncelenen konular sonucunda yapılan tespitlere göre bir yol haritası çıkarılır.
-Devletin bütünlüğü için ele alınması muhtemel tedbirler Milli Güvenlik Kurulunun inisiyatifinde ele alınır ve uygulanır.
Milli Güvenlik Protokolü Nedir?
Ülkenin her türlü senaryoya karşı hazırlık planları Milli Güvenlik Protokolünde yer alır. Milli Güvenlik Protokolü devlet sırrıdır. Kritik öneme sahiptir. Her türlü olasılığa karşı devletin ne tepki vereceği nasıl bir reaksiyon verileceği Milli Güvenlik Protokolünde yer alır. Ülkenin yer altı kaynakları, para kaynakları, silah kaynakları, siyasi, askeri, ekonomik bağlantıları gibi kritik bilgiler bu protokol içerisinde yer alır.
Millî Güvenlik Siyaseti Belgesi
Devletin Millî Güvenlik Siyaseti, 2945 sayılı MGK ve MGK Genel Sekreterliği Kanunu'nun 2/b. maddesinde tanımlanmaktadır.
MGK tarafından, devletin devamı için millî faaliyetlerin planlı ve belirlenmiş esaslara göre yapılması gerektiği belirtilerek hazırlanmış bir belgedir. Aynı zamanda, gizli olan içeriğinde, doğrudan güvenlikle ilgili sorunların bulunduğu ve anayasaya aykırı bir durum bulunmadığı söylenmektedir. Bu belgeye Kırmızı Kitap ya da Kırmızı Anayasa da denilmektedir. (İLKHA)