Batman Sosyal Güvenlik İl Müdürü Alaettin Ökten, SGK prim borçlarının yeniden yapılandırılmasında bugüne kadar 8 bin 180 kişinin başvuru yaptığını, bu başvurular neticesinde 335 milyon liralık borç için yapılandırma yapıldığını belirtti.
SGK prim borçlarını yeniden yapılandırarak, Covid-19 döneminde vatandaşlarının üzerlerindeki yüklerin hafifletmesinin amaçlandığını söyleyen İl Müdürü Ökten, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” kapsamında yürürlüğe giren SGK prim yapılandırılmasının 2020/Ağustos ayı ve öncesi dönemlere ait kesinleşmiş alacakları kapsadığını bildirdi.
Buna göre sigorta primleri, genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası primlerinin, idari para cezalarının veya meslek hastalığıyla ortaya çıkan rücu alacaklarının, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacakların ve Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar yapılandırma kapsamında olacak.
“Gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE hesabı ile avantajlı ödeme kolaylığı”
30.12.2020 tarihli ve 31350 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3343 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 7256 sayılı Kanununun 3'üncii maddesi de 4'üncü maddesinde (on üçüncü ve on dördüncü fıkraları hariç) yer alan başvuru ve ilk ödeme süreleri, anılan maddelerde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren bir ay uzatıldı. Böylelikle yapılandırmadan yararlanmak isteyen vatandaşlar 1 Şubat tarihine kadar başvuruda bulunabilecek. İlk taksit ise 31 Mart tarihine kadar ödenebilecek. Bu kapsamda alacaklar gecikme cezası ve zammı yerine Yİ-ÜFE ile güncellenecek. Peşin ödemelerde hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 90'ı, 2 taksitle ödemede ise yüzde 50'si silinebiliyor. Ayrıca taksitle ödemeyi tercih edenler için ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitle ödeme imkânı getiriliyor. Buna ek olarak daha önce tatbik edilen hacizler, bu kanuna göre yapılacak ödemeler nispetinde kaldırılabiliyor.
“Bağ-Kurlulara önemli avantaj”
SGK yapılandırma desteği Bağ-kurlulara da önemli avantajlar getirdiği belirtildi. Prim borcu bulunan Bağ-Kurluların borçlarını 1 Şubat tarihine kadar ödememeleri veya yapılandırma kanunu kapsamında yapılandırmamaları halinde, 31 Ekim 2020 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri durdurularak prim borçları silinecek. Ayrıca Bağ-Kur sigortalılarının daha önceki kanunlarla durdurulan hizmet sürelerine ilişkin olarak 1 Şubat tarihine kadar başvuruda bulunmaları ve prim borcu asıllarının Yİ-ÜFE ile güncellenecek yeni tutar üzerinden 31 Mart tarihine kadar ödemeleri halinde durdurulan hizmet süreleri ihya edilecek.
“GSS borçlarına ödeme kolaylığı”
GSS prim borçlarının 30 Nisan tarihine kadar peşin veya taksitler halinde ödenmesi durumunda, gecikme cezası ve zammının tamamı silinecek. Yine GSS sigortalısı olanlardan daha önce hiç gelir testine başvurmayanların ise 31 Mart tarihine kadar gelir testine başvurmaların halinde GSS primleri gelir testi sonucuna göre başlangıç tarihinden itibaren güncellenebilecek. Gelir testi sonucunda aynı hanede yaşayan ve aile içindeki geliri asgari ücretin 1/3'ünden az olduğu tespit edilenlerin prim borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.(İLKHA)