Yıllar önce Gürdoğan Mahallesi'nin farklı noktalarında ikamet amaçlı yapılar inşa eden semt sakinleri, 2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca başlatılan imar barışına başvurarak yapı kayıt belgelerini aldılar.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen yapı kayıt belgelerine rağmen hazine arazisi olduğu gerekçesiyle hakkında boşaltma kararı çıkartılan Gürdoğan Mahallesi'ndeki yaklaşık 90 hane için 14 günlük tahliye süresi tanındı.
Evlerinin tahliye edilmesine yönelik tebligat yapılan yapı sahipleri duruma tepki göstererek alınan kararın kendilerinin mağduriyetine sebebiyet vereceğini belirttiler.
Söz konusu alanda ağaçlandırma yapılacağı iddia ediliyor
Söz konusu mahallenin 586 nolu parsel üzerinde yıllardır yaşayan ve belli bir düzen kurarak yaptıkları tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlayan yaklaşık 90 haneye tahliye tebligatı gönderen belediyenin, söz konusu alanda ağaçlandırma yapacağı iddia edildi.
Mahalle sakinleri duruma tepki göstererek arsanın imar durumunun değiştirilip kendilerine satılmasını ve belediyenin ağaçlandırma çalışmasını başka yerde veya kendilerini mağdur etmeden arazinin bir kısmında yapılması gerektiğini ifade ettiler.
Konula ilgili konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı ve aynı zamanda mağdurlardan Mehmet Mesut Akman, kendilerine gönderilen tebligata göre Gürdoğan Mahallesi 586 nolu parsel üzerinde ikamet eden ailelerin yapı kayıt belgesi aldıklarına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:
Gönderilen tebligatta, burada yaşayan insanların evlerini 14 gün içinde boşaltmaları istenerek buradaki insanlar mağdur edilmiş durumda. Gürdoğan Mahallesi 586 parselde bulunanlar imar barışından faydalanmış olup aynı zamanda da yapı kayıt belgeleri bulunuyor.
"Bu alanları bize satın!"
Mahalle sakinlerinin, boşaltılmak istenen 600 dönümlük arsada geçimlerini sağladıklarını belirten Akman, "Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu'nun bu duruma hassasiyet göstermesini istiyoruz. En azından mağdur edilen mahalle sakinlerinin evlerinin olduğu yeri ve tarımsal olarak kullanıp ecrimisil ödenen alanların satışının gerçekleştirilerek imar durumunun değiştirilmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Diyarbakır Valisi'nin konuyla ilgili de elinden geleni yapacağına ve isteklerini gerçekleştirileceğini inandıklarını söyleyen Akman, "Sonuçta bu insanlar burada 50 yıldır yaşıyor ve gidebilecekleri başka bir yerleri yok. Büyükşehir Belediyesi ile Yenişehir Belediyesi'nin buranın imar durumunu güncelleyip revizyon yapmalarını ve bu insanlara satışını talep ediyoruz." şeklinde konuştu.
"Taleplerimizin emsali Kayapınar ilçesinde mevcuttur"
İddialarda yer alan yeşil alan projesini desteklediklerini ifade eden Akman, bu proje gerçekleştirilirken insanların mağdur edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Geçmiş yıllarda merkez Kayapınar ilçesinde benzer bir durumun yaşandığına dikkati çeken Akman, "Peyas Mahallesi'nde de ağaçlandırılacak alan olarak gösterilen bölgede revizyon ve düzenleme yapılarak söz konusu parsellerin satışı yapıldı. Herhangi bir mağduriyet yaşanmadan yeşil alanlar oluşturuldu. Bu emsalin Gürdoğan Mahallesi'nde de uygulanmasını istiyoruz." dedi.
600 dönümlük arsanın yüzde 60'ının mahalle sakinlerine verilmesi ve yüzde 45'inin de Büyükşehir Belediyesi olarak ağaçlandıracak alan yapılması durumuna kimsenin itirazının olmadığını söyleyen Akman, sözlerine şöyle devam etti:
"Burada bulunan birçok insanın hazineye ödemiş oldukları ecrimisil bedelleri ve yapı kayıt belgeleri vergileri şu anda elinde bulundurdukları belgelerle de sabittir. Burada yaklaşık 90 yapı ve aynı zamanda arazi var. Bu insanların sesini sayın Valimizin duyacağını ve bu insanların mağduriyetlerini kesinlikle dikkate alacağını temenni ediyoruz." (İLKHA)