Metruk binalar tehlike saçıyor

Gaziantep'in merkez Şahinbey ilçesindeki tarihi Antep Kalesi'nin yanı başında bulunan ve kentin ilk mahallesi olan Tışlaki Mahallesinde eski metruk binalar, mahalle sakinlerinin can güvenliğinin tehlikeye girmesine neden oluyor.

Ekleme: 27.01.2021 12:20:22 / Güncelleme: 27.01.2021 12:24:05 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Son 10 yılda Türkiye genelinde 20’yi aşkın ilde 100’e yakın metruk bina çöktü. Bazılarında şans eseri yaralanan olmazken bazılarında hayatını kaybedenler ve yaralananlar oldu. Faciaya adeta davetiye çıkaran metruk binalar, madde bağımlıların ve hırsızların meskeni haline gelmiş durumda. Terk edilmiş yıkılmaya yüz tutan yapılara yerleşen belirsiz kişiler, mahalle sakinlerini endişeye sevk ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda Şahinbey ilçesinin Savcılı Mahallesinde Suriyeli Halebi ailesinin yaşadığı 2 katlı metruk bina, sağanak yağışın ardından çökmüştü. Çöken binada enkaz altında kalan Fatma Rahman (60) ile çocukları Ömer (25), Ahmet (22) ve Muhammed Cesim Halebi (20), yaralanmıştı.

AFAD, UMKE ve itfaiye ekipleri tarafından enkazdan yaralı olarak çıkarılan ve sağlık ekipleri tarafından ambulansla hastaneye kaldırılan Fatma Rahman, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

 

Suriyeli kadının hayatını kaybetmesinin ve 3 çocuğunun yaralanmasının ardından gözler kentteki daha çok, ülkelerindeki iç savaştan dolayı göç etmek zorunda kalan Suriyeli ailelerin yaşadığı metruk binalara çevrildi.

Metruk binalardaki riskler yeniden gündeme gelirken, kentin dört bir yanında yıkılmayı bekleyen yüzlerce metruk ve eski bina mahalle sakinlerini tedirgin ediyor.

Çoğu tarihi eser niteliğindeki bu binaların oluşturduğu risk, mahalle sakinlerinin can ve mal güvenliğini tehdit ediyor. Bu binaların her an yerle bir olma ihtimalleri yüksek. Ancak defalarca yaşanan acılara rağmen metruk binalar için her hangi bir önlem alınmaması halkı korkutuyor.

Çoğu ayakta zor duran ve bir kısmı da çöken metruk binalardan kopan parçalar, yoldan geçenlerin ya da araçların üzerine düşüyor. Metruk binalarda büyük yıkıklar ve derin çatlaklar gözlenirken tamamen boş durumdaki binaların yanından geceleri geçmek ise insanı ürpertiyor.

Kentte metruk binaların yoğunlukta olduğu mahallelerden biri olan Tışlaki Mahallesinde de geçtiğimiz hafta kentte etkili olan kar yağışının ardından 2 metruk binada çökme meydana geldi.

Mehmet Nuri Dinler

Mahallelerinin Gaziantep’in ilk yerleşim alanı olduğunu belirten Tışlaki Mahalle Muhtarı Mehmet Nuri Dinler, İLKHA muhabirine, mahallerinde yaklaşık 40 metruk binanın olduğunu ve bu binaların mahalle sakinleri için her yönden büyük tehlike arz ettiğini söyledi.

Metruk binaların çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Dinler, boş metruk binaların madde bağımlılarının ve hırsızların meskeni olduğunu, özellikle madde bağımlılarının neden olduğu sorunların yanı sıra mahallede hırsızlık olaylarının da mahalleliyi canından bezdirdiğini ifade etti.

“Mahallemizde yaklaşık 40 tane metruk ev var”

Metruk binaların büyük tehlike arz ettiğine dikkat çeken Dinler, “35 yıldır bu mahallenin muhtarıyım. Mahallemiz, eskiden daha güzeldi, kentimizin güzide semtlerindendi. Fakat yerleşim alanları imara açıldıkça burada yaşanabilir alan kalmadı. Mahallemiz gittikçe fakirleşti ve evi olanlar terk edip gitti ve ilgilenmediler. Burada yaklaşık 40 tane metruk ev var. Her gün bir yerden bir tehlike haberi geliyor.” dedi.

“Boşalan evler hırsızların ve madde bağımlıların meskeni oldu”

Mahallelerinde Büyükşehir Belediyesi tarafından sokak sağlıklılaştırma çalışmaları başlatıldığını ancak metruk binalar için herhangi bir önlem alınmadığını belirten Dinler, “Bu çalışmalar devam ediyor. Fakat mahallemizde terk edilen ev sayısı pek fazla ve terk edilen evler çoğaldıkça bu evlere hırsızlar giriyor. Bu evlerin içerisindeki malzemeler çalınıyor. Hırsızlıklardan dolayı mahalle sakinlerinde ciddi bir tedirginlik var. Boşalan evler hırsızların ve madde bağımlıların adeta meskeni oluyor. Bu konuda ilgili birimlere girişimlerde bulunuyoruz. Fakat sorunlar bir türlü çözülmüyor.” ifadelerini kullandı.

“Bu sorunun çözülmesini bekliyoruz

Metruk binalarının yıkılmasının mahalle sakinlerinin can güvenliği için önemli olduğunu ifade eden Dinler, “Bir dönem mahallemiz, kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Fakat mahallemizde çok katlı bina olmadığı için kentsel dönüşümden vazgeçildi. Daha sonra sokak sağlıklaştırma çalışması kapsamına alındı ama bu da ne kadar çözüm olur? Çünkü sadece bu evlerin dış cepheleri onarılıyor. İç cephe yine eskisi gibi kalıyor. Bazı evler çürümüş vaziyette ve vatandaşın bu evleri onarma gücü de yoktur. Zaten durumu iyi olan mahalleyi terk ediyor. Bu sorunun çözülmesini bekliyoruz.” diye konuştu

Sabahattin Öztütüncü

Mahallede bulunan Türktepe İlkokulu Müdürü Sabahattin Öztütüncü, metruk binaların tüm mahalle sakinleri ile birlikte daha çok çocuklar için tehlike arz ettiğine dikkat çekti.

“Mahallede ölüm tehlikesi atlatanlar var”

Öztütüncü, “Bu mahalle 250 yıllık bir mahalle olduğundan dolayı yapılar çok eski, mahalle terk edilmiş ve mahallede hiç çalışma yapılmamış. Mahalle, kentsel dönüşüm kapsamına alınmış olarak biliniyor. Bundan dolayı belediye ve diğer ilgili yetkililer tarafından mahalle ile ilgilenilmemiş. Yağmurdan sonra yıkılan evler var. Mahallede ölüm tehlikesi atlatanlar var. Yetkiliklerden mahallemize sahip çıkmasını ve gerekli çalışmaların başlatılmasını istiyoruz. Bu şekilde tehlike arz eden evler ve mahallerde çalışma yapılmasını ve tedbir alınmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.Ali Bozan

“Sokaktan araba ve çocuk geçemiyor”

Mahalle sakinlerinden Ali Bozan da “6 yıldır mahallemizdeki bu ev harabe halde duruyor. Çocuklar sokakta oyun oynuyor. Her kış yağıştan sonra evdeki taşlar düşüyor. Evin içerisi akrep ve fare dolu. Sokaktan araba ve çocuk geçemiyor. ‘Belediyeye başvurun diyorlar’ muhtarımız bu konu ile ilgili yetkilerle irtibata geçmiş ama değişen bir durum yok. Evin sahibi de enkazını kaldırmadı.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler