Protokol imza töreni sırasında "Bakanlığımızın Cazibe Merkezleri Projesi kapsamında olan illerimizde, bölgelerde cazibe merkezi oluşturma amacıyla ilave kaynaklar sağlanmaktadır." diyen Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, yaptığı konuşmada şu değerlendirmelere yer verdi:
Bizler de ajans olarak 2 cazibe merkezi için bu kapsamda destek alıyoruz. Malatya ilimizde 6 projeyle Cazibe Merkezi Oluşturma ve Destekleme Programı kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız toplamda 104 Milyon liralık proje hacmi ve 61 Milyon TL'si ajansımız katkısıyla bu projeleri yapmış bulunuyoruz.Malatya Fuar Merkezimizi yine Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı'nda ilimizdeki ilk Lisanslı Depoculuğu da gerçekleştirmiş olduk. Bu kentsel tasarım projesi, hem Şire Pazarı'nın mevcut durumunu ilgilendirecek hem de kayısı ticaretine profesyonel bir altyapı kazandıracak, laboratuvar kazandıracak kayısı ticaretini uluslararası standartlara taşıyacak bir proje.
"300 milyon dolar gelir elde ettiğimiz bir ürün artık bölge ürünü haline gelmiştir"
Dünya Kuru Kayısı Başkenti Malatya'nın yeni bir Şire Pazarı'na ihtiyacı olduğunu belirten Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, "Kuru kayısıda son zamanlarda önemli yatırımlar gerçekleştiriliyor. Bugün 100 bin tona yakın ihracatını gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 300 Milyon Dolar gelir elde ettiğimiz bir ürün artık bir bölge ürününe dönüşmüştür. Kayısı bu bölgedeki en önemli iyileştirme kaynağının başında gelmektedir. İnşallah bu proje Malatya'nın son yıllarda en kıymetli, en önemli projelerinden bir tanesi olacak. Artık daha sağlıklı, güvenli ve prestijli alanda bugün dünyanın değişik ülkelerinden özellikle bu alanda hizmet veren değerli arkadaşların Malatya'yı ziyaretinde daha güvenilir bir şekilde oraları ziyaret etme, yapılan ticaretin hijyenik bir alanda, sağlıklı ve temiz bir alanda hizmet verilmesi konusunda çok önemli bir hizmetin arifesindeyiz."
"Malatya için çok önemli, elzem bir proje"
Türkiye'ye örnek olacak projeleri hayata geçirdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan ise, "Dünya kuru kayısı başkenti olan ve dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 80'nin Malatya'da üretildiği ve ihraç edildiği bir merkezde Malatya'ya yakışan, yaraşan bir Şire Pazarı'nın olması çok elzemdi ve geçmişte yapılması gerekirken gecikmiş bir hizmet olarak değerlendiriyoruz. Bu proje kapsamında lojistik merkez olarak tabir ettiğimiz kısımların yapımı gerçekleştirilecek. Bunlar, Borsa, İhracat Merkezi ( İhracat ile ilgili firma ve kuruluşlara yer tahsisi), Finans Birimi (ATM ve PTT Bank), Kayısı Müzesi (Apricot Museum), Laboratuvar, Tartım ve Kantar Ünitesi, Güvenlik Birimi ve Danışma, Sosyal Donatı ve Alanlar (yemekhane, lokanta, mescit vs.), STK ve Belgelendirme Kuruluşlarına yer tahsisi, Eğitim Merkezi (Eğitim ve toplantı salonları), İşçi Evi (İşçi sosyal tesis ve dinlenme alanları) ve Malatya'ya yakışır bir peyzaj düzenlemesi ile birlikte lojistik merkezi Şire Pazarı'na yakışır şekilde programlama yapıyoruz. Akabinde esnaf kardeşlerimizle yapacağımız çalışmalarla da diğer borsa üniteleri diye tabir ettiğimiz iş yerleri ve iş merkezlerinin yapımı da gerçekleştirilecek." ifadelerine yer verdi.
Yapılan konuşmaların ardından 2020 yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı çerçevesinde hazırlanan “Kayısı Kent ve Ticari Merkez Projesi” diğer adı ile “Malatya Yeni Şire Pazarı Merkez Hizmet Binası Projesi” Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu tarafından imzalandı. (İLKHA)