Bilim insanlarından uyarı!

ABD'li ve İngiliz bilim insanları koronavirüsün evcil hayvanlar arasında mutasyona uğrayarak yeniden insanlara bulaşabileceğine dikkat çekerek "Riski azaltmak için bir önlem olarak evcil hayvanlar ve besi hayvanları için de aşı geliştirmek mantıklı bir seçenek olabilir" açıklamasını yaptı. Öte yandan Rusya'nın evcil hayvanlar için aşı geliştirme çalışmalarına başladığı da belirtildi.

Ekleme: 26.01.2021 15:55:07 / Güncelleme: 26.01.2021 16:18:08 / Dünya
Destek için 

İngiliz ve ABD'li bilim insanları koronavirüs salgınının tam olarak engellenmesi için bazı evcil hayvanların da aşılanması gerekebileceğini açıkladı.

Koronavirüs (Kovid-19) salgını tüm hızıyla devam ederken, birçok ülkede salgına karşı aşı uygulamaları da sürüyor. İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi ve Earlham Enstitüsü ile birlikte ABD’deki Minnesota Üniversitesi'nden bilim insanları, Virulence isimli akademik dergide yayımlanan başyazıda, virüsün hayvanlarda evrimleşmeye devam etmesi ve ardından insanlara bulaşması ihtimalinin, halk sağlığı açısından uzun vadede önemli bir risk” teşkil ettiğini ifade etti. Bilim insanları yaptığı açıklamada, “Enfeksiyonun yayılmasını engellemek için bazı evcil hayvan türlerinin de aşılanması gerekebilir. Bu ihtimali gözden kaçırmamalı” dedi.

"RUSYA HAYVANLAR İÇİN AŞI ÇALIŞMALARINA BAŞLATTI"

Genetik profesörü Cock van Oosterhout salgından korunmak için bazı evcil hayvanlar için de aşı uygulamasının gündeme gelmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Riski azaltmak için bir önlem olarak evcil hayvanlar ve besi hayvanları için de aşı geliştirmek mantıklı bir seçenek olabilir. Kovid-19 söz konusu olduğunda herhangi bir olasılığa ciddi anlamda hazırlıklı olmalıyız. Rusya evcil hayvanlar için aşı geliştirme çalışmalarını başlattı” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, geçtiğimiz yıl Danimarka hükümeti, ülkedeki yüzlerce Kovid-19 vakasının, çiftliklerde yaşayan vizonlarla ilişkili bir koronavirüs türünden kaynaklandığının tespit edilmesinin ardından milyonlarca vizonu itlaf etmişti.

KEDİLER ARASINDA BULAŞTIĞI TESPİT EDİLDİ

Bir diğer kayda değer hayvan enfeksiyonu örneği de ABD'de meydana gelmiş, ABD'de bulunan Wisconsin Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden bir ekip tarafından gerçekleştirilen laboratuvar deneyinde kedilerin hiç semptom göstermeden yeni tip koronavirüsü diğer kedilere bulaştırabildiği görülmüştü.

Çalışmaya liderlik eden bilim insanları, kedilerin tekrar insanlara virüsü bulaştırıp bulaştırmadığını görmek için daha fazla araştırma yapmaları gerektiğini belirtti.