Asya İşbirliği Diyaloğu Toplantısı'nda Ankara Bildirisi kabul edildi

Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü Asya İşbirliği Diyaloğunun (AİD) 17. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, gelecek döneme yönelik iş birliği perspektiflerini içeren kapsamlı Ankara Bildirisi kabul edildi.

Ekleme: 21.01.2021 14:40:11 / Güncelleme: 21.01.2021 14:40:57 / Güncel
Destek için 

Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü Asya İşbirliği Diyaloğunun (AİD) 17. Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, gelecek döneme yönelik iş birliği perspektiflerini içeren kapsamlı Ankara Bildirisi kabul edildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü AİD'nin "Yeni Normal ve Güvenli ve Sağlıklı Turizm" temasıyla çevrim içi düzenlenen 17. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na ev sahipliği yaptı.

Toplantıda bakanlar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik ve sosyal etkileri üzerinde görüş alışverişinde bulundu ve sınamalara karşı AİD'nin ortak eylem unsurlarını tartıştı.

Toplantının sonunda, gelecek döneme yönelik iş birliği perspektiflerini içeren kapsamlı Ankara Bildirisi kabul edildi.

Türkiye'nin, başlangıçta 2019-2020 dönemi için öngörülen AİD Dönem Başkanlığı, bakanlar toplantısında Eylül 2021'e kadar uzatıldı.

Asya İşbirliği Diyaloğu
AİD, 35 üyesiyle Asya'nın en geniş katılımlı diyalog ve danışma forumu olarak biliniyor.

AiD'in "bağlantısallık", "bilim, teknoloji ve inovasyon", "eğitim ve insan kaynakları gelişimi", "gıda, enerji ve su güvenliği ilişkisi", "kültür ve turizm", "kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesi" başlıklı 6 iş birliği sütunu, Türkiye'nin "Yeniden Asya Girişimi" hedefleriyle örtüşüyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, toplantıda Konuştu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yaratıcı politikalar ve dayanışma olmadan başarılı olunamayacağını gösterdiğini belirterek, bunun aynı zamanda daha dayanıklı ekonomi ve turizm sektörünün inşası için de geçerli olduğunu bildirdi.

İnternet ortamında üye ülkeler dışişleri bakanlarıyla toplanan Asya İşbirliği Diyaloğu (AİD) 17. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na başkanlık eden Çavuşoğlu, açılış konuşmasında, esasen toplantının Türkiye'de yapılmasının planlandığını ancak yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle toplantının fiziksel olarak gerçekleşemediğini söyledi.

Çavuşoğlu, toplantıya Avrupa Birliği (AB), NATO ve Belçikalı yetkililerle görüşmeler yapmak üzere geldiği Brüksel'den katıldığını belirterek, Avrupa'nın en doğudaki, Asya'nın da en batıdaki ülkesi olarak Türkiye'nin iki kıta arasında bağlantı sağladığını, bunun sembolik bir anlamı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Batı'yla derin entegrasyonuna rağmen Asya'daki köklerinden kopmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Sıklıkla 'Asya Yüzyılı' olarak tanımlanan bu dönem için kendimizi en iyi şekilde konumlandırmak adına yeni stratejiler geliştiriyoruz." dedi.



Çavuşoğlu, "Yeni Asya" girişiminin 2019'da başlatıldığını anımsatarak, bu çerçevede Asya'yla daha sıkı bağlar kurulmasının hedeflendiğini aktardı.

Asya'nın yükselişiyle gurur duyduklarının altını çizen Çavuşoğlu, AİD'nin etkinliğini artırmak için Türkiye'nin katkı sağlamaya devam edeceğini vurguladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da AİD Dışişleri Bakanları toplantısına katılarak, dün yapılan 1. AİD Ticaret ve Sanayi Odaları Konferansı sonuçlarını aktardı. Tematik konularda bir araya gelmeye karar verdiklerine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, Asya'da e-ticaretin yaygınlaşmasını istediklerini söyledi.