18 Ocak'ta Kerkük ve çevresinde nöbet tutan Türkmen silahlı grupları ziyaret eden Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, bozkurt işareti yaptığı fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı.
Balawa, Kumpetler, Turklan, Gardagli ve Yaci köylerini de kapsayan ziyaretini Twitter hesabından paylaşan Salihi, “Bugün Türkmen köylerimizde, Kerkük’ün çevresinde nöbet tutan kahraman askerlerimizin yanında idik. Nöbet tutup, ‘Her şey vatan için’ diyen arslanlarımız sayesinde evlerimizde rahat uyumaktayız” dedi.
Erşet Salihi, “Türkmeneli” dediği Kerkük için de, “Türkmeneli, Türkmen askerler sayesinde IŞİD ve PKK’dan temizlenmiştir” ifadelerini kullandı.
Salihi’nin mesajları tepkiye neden oldu
Erşat Salihi’nin açıklamalarına ve vermek istediği mesaja Kerkük’te yaşayan Kürt ve Araplar tepki gösterdi. Sosyal medya üzerinden de Salihi’nin Kerkük’ün toplumsal yapısına aykırı şekilde “ırkçı” mesajlar verdiği şeklinde eleştiriler yapıldı.
Rûdaw’a konuşan Türkmeneli Partisi lideri Timur Bayati, bozkurt işaretinin “Türklüğün işareti” sembolü olduğunu belirterek, "Bu işaret Türkleri kurtaran bozkurdu temsil ediyor. Büyük büyükbabamız Oğuzhan ile birlikte gelen eski bir efsaneye dayanıyor” dedi.
Bayati, "Türk milletinin hayatta kalma miti” olan bu efsanenin de tıpkı Arapların Antarah bin Şaddad ve Kürtlerin Demirci Kawa efsanesi gibi olduğunu söyledi.
Asi: Saygı duymuyoruz
Kerkük Arap İttifakı üyesi Yunus Şeyh Asi ise, "Irak vatandaşlarına karşı ve ülkenin birliği aleyhine olan her türlü davranışı reddediyoruz, saygı duymuyoruz” dedi.
Asi, "Irak halkı arasında ayrımcılık yapan ve parçalanmaya neden olan bu tür tavırlar kabul edilemez. Biz Irak'ın coğrafi birliğini savunuyoruz" diye konuştu.
Fadıl: Kışkırtıcılığı reddediyoruz
Kürdistan Yurtseverler Birliği Kerkük Milletvekili Elmas Fadıl da “Toplumsal barışa hizmet etmeyen, bir arada yaşama kültürüne saygı göstermeyen ve kışkırtıcılığa neden olan yaklaşımları reddediyoruz” ifadelerini kullandı.
Erşad Salihi ise kendisine gelen tepkiler üzerine “bozkurt işareti” yaptığı fotoğrafı Twitter hesabından profil fotoğrafı yaptı.
Salihi, "Bozkurt, 'Ben Türk’üm' demenin şekillenmiş hâlidir. Kimseden çekinmeden, kimselere aldırış etmeden bu işareti yapmaya devam edeceğiz. Bundan sonra selamımız, Türklüğün sembolü Bozkurt ile olacaktır" diye yazdı.
Bozkurt işaretinin tarihçesi
Bozkurt işareti ve buna benzer kurt sembolleri Türk, Moğol ve Orta Asya'daki diğer kavimlerin kullandığı kutsal sembolleri arasında gösterilir.
Kurt, tarih öncesi dönemlerden beri Türklerce kutsal sayılmıştır. Bozkurt'un kutsal sayılmasının ve Türklerin ulusal sembolü olmasının en önemli nedeni, Türklerin bir bozkurt soyundan geldiklerine inanmalarıdır. Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin ve ırkçılığının da sembolüdür.
Mitolojiye göre Türkler batıya göç ederken yolunu kaybettiği zaman bir Bozkurt'u takip ederek yolunu bulmuştur.
1969 yılında MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş'in Bozkurt işaretini miting ve parti kongrelerinde yapması sonrası bu işaret siyasi bir sembol haline geldi.