Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) İsviçre’nin Cenevre kentindeki genel merkezinde düzenlenen 148'inci Yürütme Kurulu oturumunda konuşan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, varlıklı ülkelerin Covıd-19 aşılarını istiflemesini eleştirerek bu durumun salgının süresini uzatacağını vurguladı.
Ghebreyesus, daha önce dünyadaki yoksul ülkede yaşayanların bazı ilaçlara erişmesinin maalesef 10 yıldan fazla zaman aldığının altını çizdi.
12 yıl önce de yeni bir virüsün ortaya çıkarak salgına dönüştüğünü söyleyen Ghebreyesus, yoksul ülkelerdeki insanların tedavi edici ilaçlara eriştiğinde salgının artık sona erdiğini sözlerine ekledi.
Coronavirus salgını ile ilgili Ghebreyesus, "Yeni bir virüsün ortaya çıkmasının üzerinden henüz bir yıl geçmeden etkili aşıların geliştirilmesi çarpıcı bilimsel bir başarıdır" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
Aşıların eşitsizlik duvarında başka bir tuğla haline gelme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Son zamanlarda hızla yayılan yeni türlerin ortaya çıkışı, aşıların hızlı ve adil bir şekilde dağıtılmasını daha da önemli hale getiriyor.Varlıklı ülkelerdeki genç ve sağlıklı yetişkinlerin yoksul ülkelerdeki sağlık çalışanları ve yaşlılardan önce aşılanması doğru değil. Şu anda en az 49 varlıklı ülkede 39 milyondan fazla aşı dozu uygulandı. Düşük gelirli bir ülkede ise sadece 25 doz aşı uygulandı. 25 milyon değil, 25 bin değil, sadece 25. Bu eşitsizliğin bedeli, dünyanın en fakir ülkelerinde yaşamlar ve geçim kaynakları ile ödenecek
Tüm ülkeleri bu yılın ilk 100 günü içinde dünyanın tüm ülkelerinde sağlık çalışanlarının ve yaşlıların aşılanmasını sağlamak için dayanışma içinde çalışmaya çağırıyorum.
Ghebreyesus, birçok zengin ülkenin COVAX’ı imzalamış olmasının yanısıra kendi vatandaşları için ek dozlar sağlamak için ilaç şirketleriyle ayrı anlaşmalar yaptığını sözlerine ekledi.
COVAX planı
Dünya Sağlık Örgütü ve GAVI tarafından ortaklaşa yürütülen COVAX planı, yoksul ve orta gelirli ülkelere teşhis testi, ilaç ve aşı sağlamayı amaçlıyor. (İLKHA)