Halk durdurulan tren seferlerinin başlatılmasını istiyor

Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle yaklaşık bir yıldır tren seferlerinin durdurulması büyük bir mağduriyet oluşturuyor. Ülke genelinde olduğu gibi Batman merkez, çevre il ve ilçelere yapılan seferler pandemi nedeniyle marttan beri yapılmıyor.

Ekleme: 19.01.2021 11:45:23 / Güncelleme: 19.01.2021 12:05:21 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Diyarbakır-Batman-Kurtalan arasında yolcu taşımacılığı yapan tren seferleri salgının başladığı Mart 2020 ayından beri durmuş durumda.

Bu durum özellikle tren yolu güzergahında bulunan yerleşim yerleri için ciddi sıkıntı oluşturduğu gibi şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalarında yolcu taşımacılığında taşıma fiyatını büyük oranda artırmasına sebep oldu.

Batman-Diyarbakır arasında yolcu taşımacılığı yapan firmalar, salgından önce yolculardan kişi başına 18 TL alırken, masraflarının yükseldiği ve sefer sayılarının azaldığı gerekçesiyle pandemi sonrası ücretlerini 25 TL’ye çıkardı.

Nüfusu 1 milyon 723 bin olan Diyarbakır ile nüfusu 600 bini geçen Batman arasında yolcu taşımacılığı tek bir minibüs hattı üzerinden yapılması binlerce vatandaşın mağdur olmasına neden olurken, burada en büyük sıkıntıyı da çocuklu ve maddi imkanı kısıtlı olanlar yaşıyor.

Yaşanan bu durumdan büyük bir rahatsızlık duyan halk, pandemi gerekçesiyle iptal edilen tren seferlerinin tekrar faaliyete geçmesini istiyor.

Tren yolculuğunun hem ekonomik hem de güvenilir olduğunu belirten halk, tren seferlerinin de uçak, otobüs ve minibüs gibi şehirlerarası yolcu taşımacılığına devam etmesi gerektiğini söyledi.

“Tren seferlerinin dışında uçak ve otobüsler çalışıyor”

Tren seferlerinin olmamasının kendilerini mağdur ettiğini söyleyen Bilal Günaydın, “2020 Mart ayından beri Batman-Diyarbakır tren seferleri çalışmıyor. Tren seferleri olmadığından ve dolmuşlarda da sayı kısıtlaması olduğundan Batman’dan Diyarbakır’a kişi başı yolcu ücreti 25 liraya çıktı. Halk olarak mağdur oluyoruz. Bir gidiş gelişte 50 lira sadece yol parası ödemek zorunda kalıyoruz. Tren seferlerinin dışında uçak ve otobüsler çalışıyor. Buradan yetkililere sesleniyoruz, bir an önce tren seferlerinin başlamasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Otobüs 25 TL, tren bileti ise indirimli 5 buçuk TL”

Maddi durumu olmayan insanların tren ile yolculuk yapmayı tercih ettiğini belirten Salih Doğru ise şöyle konuştu:

“Pandemiden dolayı bir yıla yakındır tren seferleri yapılmaması halk mağdur ediyor. Tren seferlerinin başlaması fakir halk için çok faydalı olacaktır. Pandemi sürecinde herkes kendi geçiminin derdine düşmüşken halkı otobüs firmalarına mahkûm etmek insaflı değil. Batman’dan Diyarbakır’a bir yolcudan sadece gidiş için 25 TL isteniyor. Bu da halkı zor durumda bırakıyor. Oysaki tren ücreti kişi başı 5 buçuk liradır. Tren seferlerinin olmaması milleti çok mağdur ediyor. Devlet yetkililerinden bir an önce Batman-Diyarbakır ve Kurtalan tren seferlerini başlatmalarını rica ediyoruz.”

“Tren seferleri HES koduyla başlasın”

Özellikle pandemi nedeniyle insanların ekonomik olarak çok sıkıntıda olduğunu belirten Mert Toprak “Şu anda Diyarbakır’a gitmek istiyorum cebimde 20 liram var. Şayet tren olsaydı rahatlıkla gidip gelecektim. Ekonomik durumum olmadığı için otobüsle gidemiyorum. Onun için tren seferlerinin bir an önce açılması gerekmektedir. Pandemiden dolayı insanların ekonomik durumu zaten kötü, birde üzerine tren seferlerinin iptal edilip otobüs firmalarına mahkûm edilmemesi gerekmektedir. İki kişi Diyarbakır’a sadece yol parası için 100 lira veriyor. Hâlbuki trenle olsa 30 lira bile gitmiyor. Pandemi diye tren seferleri yapılmıyor ama uçak ve otobüs seferleri yapılıyor. Nasıl ki uçak ve otobüslerde HES kodu isteniyorsa aynı şartlarda tren seferlerinin de yapılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

“Bir an önce tren seferleri başlamalı”

Uçak, otobüs ve diğer yolcu taşımacılığı yapılmasına rağmen bir yıla yakındır tren seferlerinin yapılmamasına tepki gösteren Sadık Aksoy, “Bir yıla yakındır tren seferleri yapılmıyor. Nedendir bilinmiyor ama bir an önce tren seferlerinin başlamasını istiyoruz. Bu ekonomik kriz döneminde halkın ve herkesin özel arabası yok. Her şey pahalandı. Kamusal alanda tren yolculu daha güvenceli ve halk için de daha ekonomiktir. Tren yolculuğu halk için iyi ve sağlıklı bir ulaşımdır. İlgili yetkililerin bu sesimizi duymalarını ve elzem bir şekilde sorunu çözmelerini talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Çocuklu ve kalabalık aileler tren yolculuğunu tercih ediyor”

Tren seferlerinin bir an önce başlamasını isteyen İbrahim Halil Turgut da şunları kaydetti:

“Halk olarak istiyoruz ki tren seferleri bir an önce aktif hale getirilsin. Tren fiyatları otobüs fiyatlarına göre halk için çok uygun ve avantajlıdır. Batman-Diyarbakır otobüs ücreti daha önce 18 lira iken şu anda 25 liraya çıkmış. Oysaki tren ücretleri 5 buçuk ila 7 TL arasındadır. Bazı insanlar için bu büyük bir maliyettir. Tren sefer ücretleri otobüsten daha uygun olduğu için çocuklu ve kalabalık aileler rahatlıkla yolculuk yapabiliyordu. Ayrıca otobüs firmaları şehir merkezinden uzak olduğu için bu maliyet olarak da halka yansıyor. Bu da 25 lira olan ücreti 30 liraya çıkartıyor. Bugün uçak, hızlı tren ve otobüslerle HES kodunu kullanarak yolculuk yapabiliyorsun. Peki, neden tren seferleri kapalı? Halkın mağduriyetinin giderilmesi için kısa sürede tren seferlerinin başlamasını talep ediyoruz.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler